Băsescu: Statul va câştiga lupta cu clanurile de romi. Avem şi proba: cazul Bercea Mondial – Mircea Băsescu

Preşedintele Băsescu se declară convins că statul va câştiga lupta cu clanurile interlope de romi, după ce, la solicitarea sa, CSAT a dat în 2009 hotărâre specială privind lupta împotriva crimei organizate, iar rezultatele încep să apară. El a dat ca exemplu chiar cazul fratelui său, Mircea Băsescu, acuzat de Bercea Mondial că l-ar fi mituit pentru a-l scăpa de puşcărie, lucru care nu s-a întâmplat ba, mai mult, interlopul a fost condamnat la o pedeapsă foarte mare, de 8 ani şi 9 luni, fiul acestuia la 5 ani şi 3 luni iar soţia, la 1 an cu executare. În plus, Mircea Băsescu este arestat preventiv iar acum câteva zile DNA i-a pus sechestru pe avere.

Declaraţiile au fost făcute la astăzi, Adevărul Live, unde Traian Băsescu a spus despre ”clanurile de romi” că „în primul rând au o protecţie politică, de regulă însoţită şi de o protecţie a instituţiilor statului care vizează lupta împotriva crimei organizate”.

Şeful statului a arătat că acesta a fost motivul pentru care a atras atenţia asupra fenomenului încă de când participa la bilanţurile Parchetului General, acum câţiva ani, şi în care sublinia: ”Crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă la acel moment”. 

”Convingerea mea este că statul va câştiga lupta cu aceste clanuri. Motivul pentru care ele au fost protejate a fost corupţia”, a dăugat şeful statului.

”Avem şi proba, dacă ne referim la cel mai discutat caz, Bercea Mondial – Mircea Băsescu. Ei (interlopii – n.r.) au fost întotdeauna obişnuiţi să obţină favoruri. Sigur, de data aceasta nu au nimerit poarta corectă, dacă analiza Parchetului este corectă, nu vreau să fac nicio interferenţă în acest dosar. Dar faptul că Bercea Mondial avea peste 100 de dosare la Parchetul Slatina şi primise NUP-uri pe bandă rulantă este o probă că decizia CSAT din 2009, de luptă împotriva crimei organizate la nivel local, a fost corectă”, a precizat Băsescu.

CSAT a decis structuri mixte – procurori, SRI, Poliţie, DGIPI

Traian Băsescu a explicat că, după decizia CSAT, s-au constituit structuri mixte – procurori, SRI, Poliţie, DGIPI – care au început lupta împotriva acestor clanuri.

Preşedintele a mai spus că acum structurile statului au înţeles că această luptă este ”vitală”, la fel de importantă ca lupta împotriva corupţiei la nivel politic.

El a adăugat că aceste clanuri erau folosite ”la alegeri, la obţineri de resursă financiară pentru campaniile electorale şi chiar pentru venituri personale”.

Clanul interlop Bercea, după gratii

Membrii clanului interlop condus de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, care a terorizat timp de 15 ani judeţul Olt, intră, pe rând, după gratii. Iar aceasta în ciuda încercării lor de a-l mitui sau şantaja pe fratele lui Triaian Băsescu – deşi pare ridicol că Mircea Băsescu ar fi reuşit cu 250.000 de euro să-l scape de 9 ani de puşcărie pe Bercea, dintr-un dosar de tentativă de omor.

Astfel, Bercea Mondial a fost condamnat în 16 mai a.c. la 8 ani şi 9 luni de închisoare, fiul său Florin, autointitulat “Băsică” pentru a-şi asocia numele de cel al şefului statului, ispăşeşte 5 ani şi 3 luni de puşcărie, iar soţia lui Bercea se află după gratii timp de 1 an,  pentru mărturie mincinoasă, în acelaşi dosar.

Fratele lui Bercea, zis Amar Generalu’, a fost arestat preventiv ieri, la cererea procurorilor DNA, el fiind deja condamnat la 5 ani de închisoare într-un alt dosar, în primă instanţă (noiembrie 2012), pentru înşelarea statului. Amar şi-a băgat după gratii avocatul, la sfârşitul lunii iunie, pe care a încercat să-l mituiască pentru a-l convinge pe judecător, la recurs, să-l scape de puşcărie.

Ginerele lui Bercea, Marius Constantin, este arestat preventiv pentru şantajarea lui Mircea Băsescu, iar fata interlopului, Izaura, se află sub control judiciar, alături de fratele ei minor, în acelaşi dosar.

“Băsică” şi Bercea senior, dosare noi

Totodată, “Băsică”, aflat deja în puşcărie, este cercetat în acest dosar pentru şantaj, iar astăzi, avocatul lui Mircea Băsescu a anunţat că i s-a deschis un nou dosar, disjuns din acesta, în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

Florin Anghel i-a telefonat lui Mircea Băsescu, din Penitenciarul Colibaşi, şi i-a cerut să-şi retragă plângerea şi să dea declaraţii din care să rezulte inexistenţa faptei de şantaj, astfel încât Marius Constantin să fie pus în libertate prin admiterea contestaţiei formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanţa.

“Băsică” a ameninţat că, în caz contrar, va dezvălui, prin intermediul presei, înregistrări care să susţină implicarea acestuia în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Surse judiciare au declarat că şi Bercea Mondial este cercetat de procurorii DNA pentru cumpărare de influență, într-un dosar disjuns din cel privind şantajarea fratelui preşedintelui.

Percheziţii la altă fată a lui Bercea

De asemenea, în această dimineaţă procurorii au percheziţionat locuiţa unei alte fiice a lui Bercea Mondial, Gabriela Anghel, în localitatea Drăgăneşti Olt, de unde au ridicat două laptopuri, un telefon, CD-uri şi MP3 Player.

Sistemele de înregistrare depuse până acum de avocatul clanului, Pavel Abraham, s-au dovedit ineficiente: cravata şi brelocul nu funcţionează, iar ceasul şi două stick-uri de memorie depuse ca probă sunt funcţionale, dar nu cu ele -au făcut înregistrările. Abraham declara, după depunerea acestor “probe” că ţiganii “nu găsesc cheia de la camera unde se află cravatele cu camere video care au înregistrat filmuleţele cu Mircea Băsescu”.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Tașcă, a depus astăzi la DNA o cerere de audiere a expertului care a analizat înregistrările efectuate de membrii familiei lui Bercea Mondial.

Procurorii, la raport

Însă lovitura cea mare va fi dată de Inspecţia Judiciară a CSM, care îi ia acum la întrebări pe procurorii care au mătrăşit cele peste 120 de dosare penale ale lui Bercea. 

CSM a dat, ieri, termen o săptămână Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru primirea raportului. Parchetul este condus de nimeni alta decât Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi arestat preventiv odată cu baronul Adrian Duicu, pentru trafic de influenţă comis chiar din Cancelaria prim-ministrului Voictor Ponta.

Pe scurt, Duicu trăgea sforile ca să îl instaleze pe Ştefan Ponea şef în cadrul Poliţiei Române şi să o promoveze pe soţia acestuia şefă la DNA. La schimb, Ponea promisese să intervină la sora sa, şefă la Curtea de Apel Craiova, ca să-l scape pe Duicu de dosarele de incompatibilitate şi conflict de interese.

Elisabeta Ponea are o piatră de moară legată de Bercea: i-a luat în 2011 subalternului său dosarul pe care acesta îl instrumenta cu privire la fapte de evaziune fiscală comise de interlop şi din care în presă au apărut informaţii că este implicat şi fratele preşedintelui ţării, Mircea Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.