Blaga ii cere lui Ponta sa plece cu Grajdan

Presedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, i-a cerut, joi, in numele PDL, demisia premierului Victor Ponta la pachet cu demiterea sefului Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan. Blaga reclama ca inspectorul general al ISC si Guvernul au intervenit in actul de justitie in dosarul de coruptie “Trofeul Calitatii”, in care Adrian Nastase este condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare si incearca sa scape de pedeapsa la recurs.

“In prima sedinta de Guvern, Victor Ponta a trecut in subordonarea domniei sale Inspectoratul de Stat in Constructii. Cu ce scop? Ati vazut limpede ieri (miercuri -n.r.) ca aceasta decizie a fost premeditata. Ieri (n.r. miercuri), Inspectoratul a anuntat in instanta ca nu are nicio pretentie in dosarul in care este judecat Adrian Nastase pentru coruptie. Cu asemenea manevre Guvernul Ponta incearca sa se substituie justitiei. Noi nu ne-am amestecat niciodata in treburile justitiei, care a ramas independenta. Acum insa, suntem foarte ingrijorati de actiunile prin care Guvernul Ponta intervine in actul de justitie. Cerem demisia imediata a domnului Constantin Grajdan din functia de director al ISC. Cerem demisia domnului prim-ministru Victor Ponta, cel care l-a numit in aceasta functie”, a declarat Blaga, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, “guvernarea lui Victor Ponta si a USL are doua scopuri, amandoua in interes propriu si nu al romanilor”. “Pe de o parte, Guvernul Ponta guverneaza pentru a-i scapa pe liderii USL de justitie. Pe de alta parte, Guvernul Ponta guverneaza pentru a-si subordona institutiile democratice. USL vrea un sistem de vot care sa lucreze pentru USL. USL vrea un Parlament care sa lucreze pentru USL, o Curte Constitutionala care sa nu deranjeze USL si un presedinte care sa inchida ochii la abuzurile USL. Pe scurt, USL vrea un stat la dispozitia lui”, a adaugat Vasile Blaga.

Numirea la Justitie – ingrijoratoare, iar la Agricultura – dubioasa

Blaga considera la fel de ingrijoratoare si “incetarea practicii de numire a unui independent la Ministerul Justitiei. Europarlamentarul PDL Monica Macovei si-a exprimat de mai mult timp temerea privind ingerinta USL in actul de justitie, imediat dupa ce noul ministru  Titus Corlatean a declarat ca “daca Adrian Nastase va fi achitat, procurorul trebuie arestat”.

Blaga considera “la fel de dubioasa numirea la Ministerul Agriculturii a domnului Daniel Constantin, care este indatorat baneste domnului Dan Voiculescu”. “Ca ministru al Agriculturii ar trebui sa lupte in instanta pentru a recupera un prejudiciu de 60 de milioane de euro adus statului de seful lui de partid. Ingrata misiune. Concluzia este ca Guvernul Ponta numeste ministri si pune la treaba ministere pentru a-si feri protejatii de lege”, a mai spus el.

Democrat-liberalul a atentionat asupra existentei unui pericol grav pentru democratie. “Riscam sa ne intoarcem in anul 2004, la perioada guvernarii PSD in care justitia primea ordine de la PSD, iar presa avea doar dreptul sa taca. Orice nume ar lua socialistii, fie ca se numesc PSD, fie ca se numesc USL, lucrurile raman neschimbate. Faptele spun ca socialistii nu pot guverna normal, socialistii nu pot guverna fara sa confiste statul”, a mai declarat Vasile Blaga.

Cu putin timp inainte de conferinta de presa sustinuta de Vasile Blaga, Guvernul a anuntat ca premierul Victor Ponta l-a demis pe Balaban-Grajdan, pe motiv ca acesta a luat decizii “fara sa-l informeze”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.