UPDATE! Cât se câştigă la ASF: fina Laura Chiţoiu 19.000 euro, naşul Ruşanu 72.000 euro pe ultimele două luni din 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), creată de premierul Victor Ponta ca o instituţie antifraudă “de tip DNA”, se confruntă deja cu un imens scandal de corupţie: Laura Chiţoiu (fotografiată în faţa sediului DNA), soţia ministrului demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este urmărită penal de DNA pentru că a trucat un concurs de ocupare a funcţiei de director general la Carpatica Asig. Ea a fost angajată de naşul familiei sale, Dan Radu Ruşanu, în funcţia de director al Direcţiei Avizări a ASF, de unde câştigă o leafă colosală: peste 19.000 de euro în ultimele două luni din 2013. Iar cum puterea i s-a suit rapid la cap, Laura Chiţoiu este, potrivit procurorilor anticorupţie, artizana Ordonanţei de urgenţă croite în miez de noapte pe 15 octombrie 2013 şi aprobată dimineaţa de Guvern pentru “raderea” vicepreşedintelui ASF Daniel Tudor – şi el urmărit penal în acelaşi dosar. 

UPDATE 27 feb: Dăianu a returnat primele încasate în anul 2013, a declarat Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF. 

Astăzi au apărut în presă veniturile obţinute de Ruşanu şi de protejaţii săi de la ASF. Lista cu sumele astronomice a fost publicată în Hotnews şi preluată de toată mass-media.

Dan Radu Ruşanu – fost lider PNL, nevoit de noua sa funcţie să demisioneze din partid – este cel mai bine plătit la ASF, el fiind preşedintele instituţiei: a câştigat în ultimele două luni ale anului trecut 72.094 de euro venit brut total.

Prim-vicepreşedintele instituţiei, Daniel Dăianu – singurul care are habar “cu ce se mănâncă” ASF, dar care îşi împarte timpul alocat noului job cu orele de profesorat la facultate, a obţinut un venit brut de 68.043 de euro în lunile noiembrie şi decembrie 2013.

Ceilalţi angajaţi ai ASF sunt soţi şi soţii ale clientelei politice de rang înalt, cum a anunţat şi preşedintele Traian Băsescu astăzi.

Iată ce salarii brute au câştigat ei în lunile noiembrie şi decembrie 2013:

* Laura Chiţoiu (soţia ministrului demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu): 19.059 euro

* Cristina Zgonea (fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor): 16.700 de euro

* Aura Socol (soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului): 16.067 euro

* Iuliana Scutaru (soţia deputatului PNL George Scutaru): 15.356 euro

* Răzvan Wlassopol (soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu): 11.556 euro

* Remus Cătălin Câmpeanu (fiul ministrului Muncii): 10.822 euro

* Daniela Motreanu (soţia deputatului PNL Dan Motreanu): 13.178 euro

* Ana Maria Tudor (fiica vicepremierului Gabriel Oprea):  9.844 euro.

Isărescu are mai puţin ca guvernator al BNR 

Salariile de la Banca Naţională a României (BNR) sunt mai mici decât la ASF. “Salariul de bază al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este de 10.000 euro pe lună şi urcă la aproape 12.000 euro cu indemnizaţia de la Consiliul de Administraţie. Celelalte salarii sunt mult mai mici”, a afirmat consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

Cu o zi în urmă, purtătorul de cuvânt al ASF, fostul jurnalist de la Realitatea Tv, Radu Soviani, susţinea că salariile de la Autoritate sunt mai mici decât cele de la Banca Naţională. El însuşi este fericitul câştigător al unei licitaţii organizate de instituţia la care lucrează: 800.000 de lei, fără TVA, pentru servicii de comunicare, pe o perioadă de 3 ani.

“Aşa am ştiut şi eu, că la ASF sunt stabilite salarii identice cu cele de la BNR. Sumele care se vehiculează acum pe ecrane şi despre care se spune că sunt identice ca la Banca Naţională nu mai sunt identice. Salariul guvernatorului Băncii Naţionale este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 euro”, a precizat Adrian Vasilescu.

AURSF cere anchetă

În contextul acestui scandal, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) cere o anchetă parlamentare asupra politicii de resurse umane şi a salarizării personalului ASF. O astfel de anchetă va avea însă slabe şanse de izbândă, în condiţiile în care Parlamentul este controlat 80% de USL.

Totuşi, membrii asociaţiei susţin că “ancheta este necesară în urma unor informaţii apărute în presă potrivit cărora un număr important de angajaţi ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din România, ceea ce alimentează suspiciunile legate de caracterul clientelar al angajărilor şi de abandonarea principiilor de competenţă profesională, care ar trebui să guverneze activitatea acestei instituţii de bază a pieţei financiare”.

Aceleaşi informaţii din mass-media sugerează că, în cadrul ASF, există salarii brute care ajung până la zeci de mii de euro lunar, prime de vacanţă, de sfârşit de an etc., situaţie care ar trebui clarificată, arată AURSF.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.