CBRE România, tranzacţii de peste 18.000 mp de spaţii de birouri în S1

CBRE România a intermediat nouă tranzacţii cu o suprafaţă totală de peste 18.000 de metri pătraţi, în exclusivitate pentru chiriaşi internaţionali, pe piaţa locală a spaţiilor de birouri în primul semestru al acestui an. Majoritatea tranzacţiilor CBRE din perioada ianuarie – iulie a fost reprezentată de tranzacţii de renegociere şi prelungire a duratei contractuale, CBRE obţinând pentru clienţii săi chiriaşi reduceri de costuri în valoare totală de peste 4,2 milioane de euro.

„Tranzacţiile realizate de CBRE în prima jumătate a anului sunt o dovadă a creşterii activităţii din piaţa de birouri din România, care ar putea juca un rol important în dezvoltarea întregii pieţe locale de real estate. Observăm două mari tendinţe pe această piaţă: o continuă necesitate a chiriaşilor de a eficientiza costurile, precum şi nevoia de a analiza în detaliu utilizarea optimă a suprafeţei închiriate”, a declarat Răzvan Iorgu (foto), Director General al CBRE România.

Piaţa imobiliară de birouri în primul semestru al anului 2013 a fost marcată de tranzacţii de renegociere a condiţiilor contractuale, acestea reprezentând  34% din suprafaţa total tranzacţionată în primele şase luni. În aceeaşi perioadă a anilor 2012 şi 2011, această pondere nu a depăşit 15%, diferenţa datorându-se numărului mare de contracte semnate în 2008-2009, care au termen de expirare anul acesta. În majoritatea cazurilor, tranzacţiile de renegociere vin la pachet cu extinderea perioadei contractuale, dar există şi un număr  în creştere de tranzacţii de renegociere pură.

În ceea ce priveşte nivelul de cereri noi în piaţă, acesta este minoritar, sub 10% din suprafaţa total tranzacţionată la nivelul întregului semestru. CBRE a realizat o tranzacţie de acest tip în prima jumătate a anului, asistând o renumită companie internaţională din domeniul turismului, nou intrată pe piaţa din România.

Domeniul vedetă al tranzacţiilor din piaţa de birouri a fost, în prima parte a anului 2013, sectorul financiar / bancar, 50% din suprafaţa total tranzacţionată de CBRE în această perioadă fiind pentru companii din acest business.

Despre CBRE (www.cbre.ro )

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume (conform veniturilor din anul 2012). Compania are aproximativ 37.000 de angajaţi (excluzând afiliaţii) şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din întreaga lume (excluzând afiliaţii). CBRE oferă consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.