Chirițoiu (CC): Medicii prescriu medicamentele scumpe, pacienții se conformează

Investigația pe care Consiliul Concurenței o derulează pe piața medicamentelor va fi gata săptămâna viitoare, în plin scandal al dezinfectanților din spitale.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat astăzi, la prezentarea bilanțului instituției pe 2015, că medicii prescriu medicamentele mai scumpe, influențați de bugetele mari pe care companiile farmaceuticele au la dispoziție pentru marketing.

“Ce am văzut noi în cadrul acestei analize este că în continuare se prescriu surprinzător de mult medicamentele mai scumpe, așa-numitele medicamente inovative, și nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice. În general, eforturile suplimentare le suportă pacientul, deci cine pierde din acest lucru este mai degrabă pacientul. Pentru că medicii prescriu iar pacienții îi ascultă pe medici, ceea este firesc. Iar medicii prescriu influențați în parte și de sumele mari pe care le au la dispoziție firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor. Lanțul ar fi: prețuri mai mari aprobate de stat pentru același medicament, ceea ce face să existe mai mulți bani la dispoziția anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca să stimuleze medicii să prescrie respectivele medicamente”, a explicat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, se ajunge la situația în care pacienții plătesc mai mult decât ar trebui: “Astfel, există companii care pierd pentru că plătesc un claw-back, o reducere mai mare decât ar trebui, dar pierd și pacienții, care plătesc mai mulți bani din buzunar decât ar trebui”.

Întrebat dacă medicii sunt plătiți de companiile farmaceutice pentru a prescrie un anumit medicament, Chirițoiu a răspuns: “Sunt bugete substanțiale de marketing pentru promovarea medicamentelor. Formele sunt diverse, forme legale, cel puțin. Sunt cele care vizează activități științifice, participarea la congrese, prezentarea de studii și așa mai departe”.

Concluziile, în dezbatere publică

Chirițoiu a arătat că va discuta toate aceste aspecte cu autoritățile din sectorul sanitar, atunci când analiza pieței va fi finalizată.

“Concluziile vor fi puse în dezbatere publică, vom avea o lună să primim reacții din partea celor interesați. Apoi, când toate acestea vor fi definitivate, le vom discuta cu factorii de decizie, care sunt Ministerul Sănătății, Casa Națională de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentelor”, a susținut el.

În bilanțul activității Consiliul Concurenței pe 2015 se arată că 202 entități – de 3,8 ori mai mult decât în anul precedent – au fost sancționate iar valoarea amenzilor a depășit 239,6 milioane de lei (53,9 milioane de euro).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.