Chiţoiu a demisionat din Guvern. I-au “săpat la temelie” şi soţia, şi Antonescu

Daniel Chiţoiu a demisionat în această seară atât de la şefia Ministerului Finanţelor, cât şi din funcţia de vicepremier, la o săptămână după ce soţia lui este urmărită penal  – pentru că a tras sforile, ca şefă a Direcţiei Avizări în nou-înfiinţata Autoritate de Supraveghere Fiscală, să câştige o „clientă” concursul de ocupare a funcţiei de director general la Carpatica Asig. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine însă că fostul ministru al Finanţelor „nu este implicat în niciun fel de dosar” şi că ” au apărut în presă la un moment dat informaţii despre o cercetare într-un dosar în care se află şi soţia domniei-sale, dar nu avem niciun fel de ezitare să îi susţinem nevinovăţia”. Surse din partid spun că Daniel Chiţoiu a demisionat după ce a fost ameninţat cu excluderea din partid.

Crin Antonescu este cel care a anunţat demisia lui Chiţoiu, argumentând că „noi suntem la început de an cu două rânduri de alegeri, într-un proces de organizare şi de reorganizare, iar dl ministru a decis să pună capăt activităţii din Guvern odată cu încheierea miniunii delegaţiei FMI” şi să preia funcţia de secretar general interimar al PNL, începând de mâine, după ce Eduard Helvig se va ocupa de campania pentru prezidenţiale.

Antonescu a ţinut să dezmintă informaţiile apărute „repetat, dar grotesc, în ultimele zile”, potrivit cărora Chiţoiu şi Stroe ar fi mai apropiaţi de PSD şi de Victor Ponta decât de PNL şi că acesta este, de fapt motivul excluderii lor din Guvern.

„Niciodată în acest timp nu am avut acest sentiment, sigur că au lucrat bine cu partenerii noştri de guvernare, dar toate speculaţiile că ar face parte dintr-un grup mai apropiat de PSD sunt pure speculaţii”, a insistat el.

“Am decis să mă implic mai activ în activ în viaţa partidului”

Daniel Chiţoiu a asistat la declaraţia de presă făcută cu puţin înainte de ora 19.00 la sediul PNL de liderul partidului şi a repetat, însă cu cuvintele sale, ce a spus Crin Antonescu.

“Am decis să mă implic mai activ în activ în viaţa partidului, ţinând cont de faptul că avem două rânduri de alegeri. Eu sunt un om de partid şi de aceea mă retrag din Guvern din funcţiile de vicepremier şi de ministru. După cum ştiţi, sunt o persoană care muncesc 18 ore pe zi, dar activitatea de la secretariatul general al partidului nu îmi va permite să continui”, a declarat Chiţoiu.

Rocadă 

Despre cine îl va înlocui pe acesta la şefia Finanţelor nu a vrut să spună de astăzi Crin Antonescu, precizând că “deciziile se vor lua mâine”. Însă toată presa scrie că va fi Eugen Nicolăescu. La Sănătate va fi numit Cristian Buşoi iar în locul lui, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încă nu se ştie cine va fi.

Cum PNL trebuia să decidă deja înlocuitorul lui Radu Stroe la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – după aşa-zisa demisie de onoare în urma accidentului aviatic din Apuseni -, Antonescu va face propunerile “la pachet”.

Frunzăverde la Interne

Numele vehiculat în presă este cel al lui Sorin Frunzăverde, acum baron local al PNL, după ce a deţinut aceeaşi funcţie de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin în mandatul trecut, dar din partea PDL. Frunzăverde a părăsit barca portocaliilor cu câteva zile înainte de căderea Guvernului Ungureanu. Adversarii lui de la putere spun că ar fi calul troian din interiorul PNL şi, implicit,USL, pentru Traian Băsescu, dar Crin Antonescu a respins vehement această posibilitate. Nu însă şi nu mirea lui la şefia MAI, după ce l-a încoronat vicepreşedinte al PNL.

Anul trecut pe vremea asta, Traian Băsescu l-a acuzat că Frunzăverde a fost “locotenentului lui Blaga în moţiunea împotriva lui Boc în 2011″ şi a sugerat că pe acelaşi model a picat Guvernul Ungureanu. Astfel, propunerea traseistului la şefia Internelor ar fi respinsă de preşedinte iar liberalii ar trebui să vină cu o altă nominalizare. Iar acesta ar putea fi un joc lansat de Antonescu-Ponta ca să-l lase în continuare pe Gabriel Oprea la butoanele MAI.

Câmpeanu, pe făraş

Totodată, Mariana Câmpeanu va fi schimbată cu Cristina Pocora la şefia Ministerului Muncii – deşi prima nu s-ar lăsa dusă – şi iată că ceea ce cataloga Antonescu zilele trecute drept “o prostie” din partea mass-media pare deja bătut în cuie: o remaniere a portofoliilor liberalilor în Guvern.

Câmpeanu are probleme cu justiţia, dar indirect: luni au fost condamnate persoane apropiate din cabinetul său de ministru – mai precis, chiar fosta sa şefă de cabinet, care a luat şpagă pentru a-l scoate câştigător la concurs pe băiatul prietenei unei alte funcţionare din Ministerul Muncii.

Totodată, fiul său Flavius Câmpeanu, director tehnic la RAR, este trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Miniştri şi parlamentari liberali condamnaţi

Liberalii au mai mulţi condamnaţi, începând cu Becali şi continuând cu Fenechiu (ministru în funcţie la vremea primei sentinţe) şi Chiuariu (fost ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu şi preşedintele Comisiei Juridice a Senatului şi a Comisiei de revizuire a Constituţiei în acest mandat).

Dar au şi miniştri puşcăriabili, unul dintre ei fiind Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a scăpat deocamdată de urmărirea penală, fiind salvat de Senat.

Premierul Victor Ponta se va afla mâine la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci, aşa că i-a lăsat pe liberali să se încaiere şi să se împace până la întoarcerea lui.

Mănescu scapă

Din tot acest război are de câştigat – fără să facă nimic în acest sens – o persoană speriată rău: Ramona Mănescu, de care toată lumea a uitat acum, deşi declaraţiile uluitoare pe care le-a făcut cu privire la accidentul aviatic din Apuseni, plus Raportul intern al Ministerului Transporturilor în urma acestei tragedii păreau că o să-i asigure “zborul” din Guvern. Rămân pe fază doar procurorii militari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.