Chitoiu promite 8 poli de crestere economica

Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, a anuntat sambata, ca in Romania vor fi dezvoltati 8 poli de crestere economica, dintre care doi la Timisoara, de cecretare stiintifica si pe zona agriculturii si dezvoltarii alimentare, in scopul atragerii investitorilor romani si straini. El a amintit ca doi poli sunt deja lansati la Cluj-Napoca si Iasi.

“Ne intereseaza sa aducem investitori si sa cream un microclimat pentru dezvoltarea economiei in urmatorii ani. Timisoara este un centru universitar, aveti resursele umane si profesionale. Ne intereseaza sa aducem firme romanesti si straine sa investeasca in cercatare. Statul vine cu facilitati fiscale pentru cei care investesc si autoritatile locale vor pune la dispozitia acestor microcomunitati de afaceri logistica necesara”, a precizat ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa la Timisoara.

Daniel Chitoiu a dat ca exemplu faptul ca ministerul pe care il conduce este interesat sa se prelucreze cerealele la nivel local, iar autoritatile locale sa puna la dispozitia investitorilor infrastructura necesara.

Obiectiv pe termen scurt: 1,5- 1,7% mai mult la PIB

El spera “sa avem in urmatoarele 6 luni o crestere economica de 1,5- 1,7% din PIB”, gratie masurilor pe care si le-a propus sa le ia actualul Guvern.

“Obiectivul pe termen scurt pe care il are Guvernul Ponta si Ministerul Economiei este de a crea un mediu favorabil investitiilor care sa duca la dezvoltarea economica. Romania are nevoie de masuri astfel incat sa avem un mediu de afaceri sustenabil. Mediul de afaceri din Romania nu numai ca nu a fost stimulat sa se dezvolte, dar dimpotriva au fost luate masuri pentru a fi distrus. Masurile luate pana acum au fost luate din prostie, apoi au fost masuri de taiere de venituri astfel incat au dus in final la reducerea cresterii economice in Romania. Noi, in urmatoarele sase luni avem ca obiectiv cresterea economiei, ne dorin sa avem o crestere de 1,5-1,7% din PIB”, a precizat Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei a spus ca primele masuri luate au fost de a reduce pierderile din domeniul economic. “Primele masuri pe care le-am luat si le voi lua in comtinuare sunt de a reduce pierderile si arieratele din economie ale societatilor cu capital de stat. La sfarsitul lui 2011 avem un nivel al arieratelor de 2,6 % din PIB “, a insistat ministrul.

El a mai promis ca va impune termene precise pentru eliberarea de autorizatii, astfel incat mediul de afaceri sa nu fie nevoit sa astepte mai multe luni sau chiar ani. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.