Cioloș anunță reluarea exportului de carne de porc și alte produse alimentare pe piața americană

Premierul Dacian Ciolos a avut, pe parcursul vizitei în SUA, mai multe întâlniri cu reprezentanții administrației americane implicați în susținerea și dezvoltarea colaborării economice. După întrevederea cu aceștia, dar și cu vicepreședintele Joe Biden, premierul a anunțat că a discutat despre posibilitatea de a stimula investiţiile americane în România.

“Avem şi susţinerea Casei Albe pentru acest lucru, un subiect pe care, de altfel, l-am discutat nu numai ieri la Detroit, dar şi astăzi, cu secretarul Pritzker pentru comerţ. Avem o foaie de parcurs unde Statele Unite o să ne sprijine atât pentru a dezvolta instrumente financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat”, a precizat Dacian Cioloș, după mai multe ore de discuții cu Joe Biden.

Dacian Cioloș a trecut în revistă și celelalte întrevederi, precizând că “scopul lor a fost de a construi, pe lângă parteneriatul de securitate, și un  parteneriat economic bazat pe o cooperare mai strânsă”.

Oferte: Industria auto, IT, agricultură, sectorul energetic

“Economia românească oferă o serie de oportunități investitorilor americani în domenii ca industria auto, IT, agricultură sau sectorul energetic și SUA pot fi un partener mult mai implicat și activ pe piața locală, cum și companiile românești pot fi mai prezente pe piața americană”, a declarat premierul Cioloș.

În prima întâlnire cu secretarul pentru agricultură, Tom Vilsack, premierul român, împreună cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au prezentat oportunitățile sectorului din România și posibilitățile de colaborare cu partea americană. România a reinstaurat toate condiționalitățile de siguranță alimentară astfel încât să poată reîncepe exportul de carne de porc și alte produse alimentare pe piața americană. Alte discuții au vizat efectele pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții le-ar genera în plan bilateral.

În întâlnirea cu secretarul pentru Comerț, Penny Pritzker, premierul Dacian Cioloș și ceilalți membri ai delegației au subliniat și argumentat în legătură cu momentul favorabil prin care trece economia românească, cu una din cele mai mari rate de creștere economică din regiune. Una din discuțiile cheie a vizat cooperarea instituțională între autoritățile reprezentative din cele două țări, pentru dezvoltarea și consolidarea unor modele de bună practică în domeniul IMM.

“Partea americană și-a arătat toată disponibilitatea de a încuraja companiile americane să-și intensifice schimburile comerciale și investițiile în contextul în care țara noastră oferă condițiile de stabilitate și predictibilitate legislativă pentru mediu de afaceri. De asemenea, se vor identifica în perioada următoare noi modalități de încurajare a capacităților de export a companiilor românești”, precizează Executivul, într-un comunicat.

La cea de-a treia întâlnire, cu secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, premierul Dacian Cioloș împreună cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, au prezentat structura sectorului energetic românesc, bazat pe un mix de resurse și strategia de a atrage noi tehnologii pentru explotarea acestora.

“În acest sens, se dorește colaborarea institutelor românești de specialitate cu parteneri americani astfel încât soluțiile moderne atât de eficiență energetică, dar și de protecția mediului, să poată fi aplicate pentru exploatarea corectă a resurselor existente. De asemenea, s-a subliniat interesul pe care companiile americane îl au în zona energiei și strategia prin care România poate ajunge un adevărat centru de resurse energetice în regiune”, se mai arată în comunicat.

În cursul vizitei în SUA delegația română condusă de premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit la un dejun de lucru cu reprezentanții mai multor companii și asociații de afaceri prezente sau interesate de invesții în România: Amerocap, Amgen, Coca Cola Company, ExxonMobil, Honeywell, Lockheed Martin, Medtronic, Parsons, Pifzer, Textron, Oracle, Cargill, Dow Chemical.

Parteneriatul strategic

Evident, parteneriatul strategic a fost pe primul plan:

“Am avut o discuţie lungă şi aprofundată cu vicepreşedintele Biden, în care am trecut în revistă mai multe subiecte de interes comun. Am apreciat Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Statele Unite şi faptul că acest parteneriat a livrat deja rezultate cu scutul de la Deveselu, care tocmai a fost inaugurat şi pe care sperăm, împreună cu Statele Unite, să putem să-l declarăm în cadrul sistemului de apărare al NATO. Tot în acest context, al summit-ului NATO de la Varşovia, am solicitat sprijinul Statelor Unite şi am obținut promisiunea că vom fi susţinuţi atât pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval – am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria şi cu Turcia şi am avut promisiunea sprijinului în cadrul summit-ului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susţinută de NATO. Totodată, am solicitat sprijinul pentru o brigadă multinaţională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu aliaţi, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziţie resurse – toate acestea în cadrul sistemului de descurajare şi de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea nord-est, ci şi pe partea de sud-est”.

Sprijin pentru Republica Moldova

“Am trecut în revistă cu vicepreşedintele Biden şi cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic European. Aici am insistat în primul rând pe importanţa sprijinirii Republicii Moldova, pentru a împărtăşi aceleaşi valori democratice pe care le împărtăşim şi noi – şi am avut şi aici garanţia sprijinului Statelor Unite pe acest subiect. Sigur, am amintit şi de interesul şi aşteptarea României pentru a progresa pe dosarul privind Visa Waiver. Înţelegem situaţia politică din Statele Unite din acest an, dar am fost de acord că pe acest subiect vom continua să lucrăm împreună pentru ca în cel mai scurt timp să putem găsi soluţii”, a adăugat prim-ministrul român.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.