Clasa pregătitoare rămâne în şcoli, a IX-a – încă un an la liceu. BAC-ul profesional nu există legal, va fi ca anul trecut

După critici acerbe din parte USL împotriva mutării clasei pregătitoare în şcoli de către Guvernul Boc, noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat duminică, la RTV, că măsura va fi păstrată şi în anul şcolar viitor, precizând că “din punct de vedere al spaţiului, lucrurile sunt echilibrate în şcoli şi grădiniţe”. Cât priveşte clasa a IX-a, aceasta se va desfăşura în licee şi în anul şcolar 2013/2014, nu în şcolile generale, întrucât prevederile în acest sens ale Legii Educaţiei (nr. 1/2011) intră în vigoare abia peste 2 ani. Bacalaureatul profesional “nu există din punct de vedere legal”, el aflându-se încă la faza de proiect, astfel că elevii dintr-a XII-a care sperau în acest subterfugiu nu au şanse, cel puţin anul acesta.

“Efortul financiar extraordinar (n.r. pentru organizarea clasei pregătitoare) a fost anul trecut. Din punct de vedere al spaţiului, lucrurile sunt echilibrate în şcoli şi grădiniţe. Din punct de vedere al locurilor avem un pic mai multe în grădiniţe decât numărul de copii, raportat la cifrele de faţă. Se lucrează la un recensământ al copiilor”, a argumentat ministrul.

Astfel, clasa pregătitoare “rămâne la şcoală din punct de vedere metodologic, deoarece face parte din ciclul primar”.

“Pot fi şi excepţii, aşa cum au fost şi anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se va desfăşoară. În 97% din cazuri clasa pregătitoare se desfăşoară în şcoli. Există cazuri speciale când nu au avut loc în şcoli şi ele funcţionează în continuare în grădiniţe”, a afirmat Pricopie, la RTV, adăugând că a solicitat o situaţie pentru acele 3% din cazuri, iar dacă va fi posibil, vor fi mutate în şcoli.

Studiu de impact pentru locul ultimei clase din gimnaziu

Referitor la clasa a IX-a, ministrul a explicat că aceasta se va desfăşura şi în anul şcolar 2013/2014 în licee, întrucât legea are aplicabilitate pentru trecerea acestei clase în şcolile generale abia peste 2 ani.

“Potrivit legii actuale, clasa a IX-a nu face parte din liceu, ci din învăţământul gimnazial. Legea nu are aplicabilitate în acest an şcolar, ci peste 2 ani. Există discuţii în Ministerul Educaţiei şi la nivelul Comisiilor de Învăţământ din Parlament ca acest subiect să fie revăzut după ce va exista un studiu de impact, pentru că problemele pe care le-am avut anul trecut cu spaţiile pentru clasa pregătitoare şi cu cadrele didactice ar putea să se repete peste doi ani şi să constaţi că în licee rămâi cu spaţii în plus şi cu profesori pe care să trebuiască să îi concediezi şi cu spaţiu insuficient în şcoli. Este posibil ca peste 2 ani clasa a noua să fie la gimnaziu, dar nu decide ministrul Educaţiei. Este vorba de un proces complex, care trebuie finalizat în Parlament”, a precizat ministrul.

BAC la fel ca anul trecut

Remus Pricopie le-a recomandat elevilor care vor susţine Bacalaureatul în acest an să se pregătească pentru formula de examene practicată şi în 2012.

“Bacalaureatul profesional din punct de vedere legal nu există. Bacalaureatul profesional este o propunere.(…) Avem anunţată o metodologie şi o procedură de examen de Bacalaureat identică cu cea de anul trecut şi numai în cazul în care Parlamentul va vota şi preşedintele va promulga un act normativ referitor la bacalaureatul profesional, acesta va deveni din 2013 sau din 2014 o opţiune, o completare. Pentru un elev de clasa a XII-a astăzi care urmează să susţină bacalaureatul anul aceasta am o recomandare: să înveţe şi să se pregătească pentru formula actuală de bacalaureat”, a mai spus ministrul.

El promite că nu va face schimbări în educaţie decât acolo unde este necesar.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.