CNR: Noua modalitate de achitare a taxelor de examinare la ARR, inca un pas spre normalitate din partea MTI

Confederatia Nationala Rutiera (CNR) considera ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a facut  “inca un pas spre normalitate”, prin decizia luata de conducerea Autoritatii Rutiere Romane privind modificarea, incepand cu data de 1 septembrie, a modului in care sunt achitate taxele de examinare in vederea obtinerii certificatelor de competenta profesionala.

“De regula, angajatii companiilor de transport ce urmau sa participe la un examen, aflau de la unele centre de pregatire profesionala ca anumite sume de bani in plus fata de taxele prezentate initial pot „cumpara” indulgenta examinatorilor”, arata reprezentantii confederatiei patronatelor din transporturile rutiere, intr-un comunicat remis redactiei.

“In fapt, sumele pe care le plateau examinatii in speranta ca vor avea un examen mai usor ajungeau ca bani negri tot in buzunarul reprezentantilor centrelor transformate in adevarate fabrici de documente fara fond, cu viza de la stat. Prin masura propusa acum, legatura financiara directa dintre centrele de pregatire si reprezentantii autoritatilor ce participa la examinare dispare si, astfel, sunt eliminate suspiciunile cu privire la organizarea unei examinari deficitare”, explica Siegfried Mayer, secretarul general al CNR.

In plus fata de aceasta masura, Confederatia Nationala Rutiera solicita ca, incepand cu 1 septembrie, in toate centrele ce obtin o rata de promovare mai mare de 60% sa se deplaseze un observator care sa monitorizeze modul in care se desfasoara procesul de examinare.

“CNR considera ca accentul trebuie pus pe examinarea initiala si pe formarea continua, nicidecum pe examinarea periodica dupa obtinerea atestatelor initiale, iar aceasta trebuie sa se intample pe fondul unui adevarat interes national legat de siguranta rutiera. Totodata CNR considera ca decizia cu privire la desfasurarea examinarilor in intervalul luni-vineri, intre orele 08.00 si 16.00, trebuie extinsa rapid la nivel national, avand in vedere ca, de regula, weekend-ul trebuie utilizat de conducatorii auto profesionisti in special pentru odihna si relaxare”, se mai arata in comunicat.

Formarea si pregatirea profesionala reprezinta factorul uman in relatie cu siguranta rutiera ,iar orice masura privind cresterea calitatii in formare este necesara si trebuie luata rapid, conchide reprezentantul CNR. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.