Cod Portocaliu de GER. Ce recomanda Ministerul Sanatatii

Romania are harta acoperita de Cod Portocaliu de ger peste 37 de judete. Temperaturile ajung la -27 grade Celsius noaptea si -13 grade ziua. In ultimele 2 zile au murit 7 oameni din cauza frigului. Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.

“In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate – caciuli, manusi, fulare etc.Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si locurile aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice”, mai precizeaza Ministerul Sanatatii.

Totodata, trebuie acordata o atentie speciala copiilor: evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, a transportarii lor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Ar fi indicat sa se renunte si la sanie in aceste zile geroase, o iesire chiar si de o jumatate de ora putand fi periculoasa. Degeraturile pot aparea rapid si, neglijate, pot duce la urmari devastatoare.

Morti de frig

De asemenea, locuintele si spatiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator, iar utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon, trebuie evitata.

Numarul deceselor cauzate de hipotermie severa a ajuns la 7 in ultimele doua zile, luni fiind inregistrate astfel de cazuri in judetele Tulcea, Botosani, Neamt, Olt. In ultimele 24 de ore au fost transportate de catre serviciile de ambulanta si echipajele SMURD 241 de persoane fara adapost.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.