CODUL GALBEN s-a făcut PORTOCALIU în sud-vest

Meteorologii au emis, vineri dimineaţă, un Cod Portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, pentru intervalul orar 10.00-18.00, urmând să-l prelungească până sâmbătă dimineaţa, extins în câteva judeţe din sud. În restul ţării rămâne în vigoare Codul Galben de ninsori şi viscol. Temperaturile vor scădea foarte mult începând de sâmbătă, astfel că în nordul Moldovei vor coborî până la -6 grade ziua şi la -10 grade noaptea.

Potrivit ANM, în regiunile cu Cod Portocaliu vântul va avea intensificări cu peste 80-90 km/h. În Munţii Banatului şi în jumătatea vestică a Carpaţilor Meridionali va ninge, va fi viscol, iar vitezele la rafală vor depăşi 100-120 km/h.

În vestul, centrul şi nordul ţării, până sâmbătă dimineaţă vor predomina ninsorile, iar vântul va avea viteze de 55-60 km/h.

În Moldova, ninsorile se vor extinde treptat dinspre regiunile nordice spre cele sudice, pe măsură ce şi vântul se va intensifica.

“De aceea, după ora 18.00 a acestei zile, intră în vigoare cel de-al doilea mesaj al avertizării, în care partea de est a ţării, respectiv Moldova, şi pe parcursul nopţii care urmează, Nordul Olteniei şi al Dobrogei, vor fi în Cod Portocaliu, pentru că în aceste regiuni vântul se va intensifica, va depăşi, la rafală, 70-80 km/oră, va ninge, iar temperaturile vor fi într-o scădere accentuată”, a declarat vineri, într-o conferinţă de specialitate, Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

cod portocaliu

De sâmbătă vremea se va răci accentuat, în toate regiunile, devenind geroasă noaptea şi dimineaţa, mai ales în nord, nord-est şi centru.

Maxime de -6 grade în norul Moldovei

“Răcirea cea mai simţitoare va fi pe partea de Est pentru că intensificările de vânt vor spori senzaţia de rece. Este foarte posibil ca maximele termice ale zilei de sâmbătă să nu mai depăşească în jumătatea de nord a Moldovei -6, -5 grade, iar nopţile următoare, inclusiv spre marţi, miercuri, vor fi cu temperaturi sub -10 grade, îndeosebi în regiunile nordice şi centrale ale ţării”, a precizat oficialul ANM.

Abia după jumătatea săptămânii viitoare se aşteaptă o ameliorare a vremii, atât în privinţa temperaturilor, cât şi a precipitaţiilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.