Consiliul Naţional de Etică a decis: Ioan Mang A PLAGIAT

Fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, a plagiat în mai multe articole ştiinţifice, a decis, miercuri, Consiliul Naţional de Etică (CNE). Hotărârea, luată după 4 luni de la primele reclamaţii împotriva lui Mang, mai trebuie acum să primească avizul Direcţiei Juridice din Ministerul Educaţiei. După aceea, Mang poate să părăsească învăţământul superior, aşa cum a promis. Pare însă un om sacrificat pentru ca premierul Victor Ponta să scape basma curată cu plagiatul lui şi, totodată, CNE să fie credibilizat. Amintim că, în iulie, acelaşi Consiliu a hotărât că Ponta NU A PLAGIAT în teza sa de doctorat. Însă componenţa Consiliului Naţional de Etică a fost schimbată exact înaintea verdictului, iar noii membri sunt cu multe semne de întrebare. În plus, albirea lui Ponta a survenit după ce două alte foruri universitare, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Comisia de Etică  a Universităţii din Bucureşti au stabilit contrariul: PONTA A PLAGIAT.

Consiliul Naţional de Etică a analizat mai multe articole semnate de Ioan Mang pentru care s-au primit sesizări cu privire la posibile cazuri de plagiat.

Una dintre aceste sesizări a fost transmisă în 9 mai, de Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

“Prin prezenta, vă sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului – n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea”, se arăta în document.

În aceeaşi zi de 9 mai, fostul premier Emil Boc a prezentat public proba plagiatului, cerându-i premierului Victor Ponta să-l demită pe Ioan Mang din funcţia de ministru al Educaţiei. În 15 mai, la presiunea mass-media, plagiatorul părăsea ministerul.

Mang: “Dacă voi fi găsit vinovat, voi pleca din învăţământ”

Ioan Mang, şeful Departamentului de Educaţie din cadrul PSD şi membru în Comisia de învăţământ a Senatului României, a spus despre acuzaţia de plagiat că este “o acţiune politică”, al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ.

“Dacă voi fi găsit vinovat de plagiat, voi pleca din învăţământ”, a promis Mang.

El nu şi-a însuşit niciun moment lucrările incriminate, spunând că numele lui a fost trecut fără voia sa pe acestea.

După demisia lui Mang, funcţia de ministru al Educaţiei a fost preluată interimar de Liviu Pop, un fost sindicalist care se afla în proces cu ministerul.

Ponta, la mâna Ecaterinei Andronescu

Fără niciun motiv, Pop i-a înlocuit pe toţi membrii CNE, care abia parcurseseră 7 luni din mandatul de 4 ani pentru care fuseseră numiţi de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Noii numiţi au decis că Ponta nu a plagiat. Verdictul a venit însă după ce CNATDCU se promunţase asupra plagiatului evident şi cu doar o zi înainte ca Universitatea din Bucureşti, cea la care actualui premier şi-a făcut doctoratul în 2003, a decis că acesta a copiat masiv din cărţile altor 3 autori.

În 12 septembrie, Senatul Universităţii din Bucureşti (UB) va stabili dacă va transmite către Ministerul Educaţiei dosarul complet în cazul plagiatului tezei de doctorat a lui Victor Ponta şi va cere retragerea titlului de doctor.

Titlul de doctor i-a fost acordat lui Victor Ponta prin Ordin al ministrului Educaţiei, astfel că Universitatea Bucureşti nu poate retrage titlul de doctor.

Întâmplarea face ca actualul ministru, Ecaterina Andronescu, să deţină această funcţie şi în anul 2003, când i-a semnat diploma de doctor lui Ponta, care îl avusese ca profesor îndrumător pe Adrian Năstase.

Potrivit articolului 71 din Legea educaţiei naţionale, în cazul în care o teză ştiinţifică este dovedită ca plagiat, Ministerul Educaţiei poate lua decizia de desfiinţare a şcolii doctorale – avertisment deja lansat de Andronescu.

Scandalul plagiatului este departe de a se încheia. În 23 iulie, împotriva lui Victor Ponta a fost depusă o nouă desizare de plagiat, de data aceasta pentru două cărţi pe care le vinde prin librării.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.