Cum va fi vremea până la jumătatea lui octombrie

Vremea va fi deosebit de rece în prima săptămână din octombrie, cu temperaturi sub valorile climatologice, la limita îngheţului noaptea şi de maxim 8…10 grade Celsius ziua (cu excepţia Banatului, unde vor fi 14 grade), potrivit prognozei meteo. Ploile vor ocupa suprafețe extinse în primele, iar abia în a doua săptămână a lunii vremea va reveni la valorile normale pentru această perioadă, de 18 grade ziua şi 7…8 grade noaptea.

În Banat, în prima săptămână vor fi temperaturi în jurul a 14 grade ziua, ușor mai scăzute în 3 și 4 octombrie, iar în diminețile din 4 și 5 octombrie se vor apropia de 0 grade. În a doua parte a intervalului, creșterea de temperatură anticipată va readuce regimul termic la valori normale, de 18 grade ziua și 7…8 grade noaptea.

La capitolul precipitaţii, după primele două zile de ploi însemnate cantitativ, până la sfârșitul acestei săptămâni probabilitatea să mai plouă va fi redusă. În intervalul 7…10 octombrie sunt posibile ploi slabe cantitativ.

În Crișana, vremea se va răci, devenind deosebit de rece pentru începutul lunii octombrie. Temperaturile maxime vor scădea, de la o medie de 15 grade, spre 10…11 grade, în 3 și 4 octombrie, iar în timpul nopților, scăderea cea mai accentuată se va produce în 4 și 5 octombrie, când minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Începând din 6 octombrie, tendința va fi de încălzire ușoară și treptată, astfel că ziua vor fi 16…17 grade și noaptea în jur de 6 grade.

În primele două zile vor fi ploi moderate cantitativ, iar din 6 octombrie va crește probabilitatea pentru ploi slabe.

În Transilvania, până în 6 octombrie vor fi maxime de 8 grade şi minime de -2 grade Celsius. Abia în a doua săptămână a lunii temperaturile se vor apropia de mediile climatologice, cu maxime de 14 grade și minime de 3…4 grade.

În primele două zile ploile se vor semnala pe arii extinse, iar cantitățile de apă pot fi însemnate, apoi acestea se vor restrânge și vor înceta. Condiții pentru ploi slabe vor fi și în zilele de 8 și 9 octombrie.

În Maramureș la fel, până în data de 6 octombrie vor fi maxime de 9…10 grade şi minime ușor negative, de -2…-1 grad, în 4 și 5 octombrie. Apoi, temperaturile vor ajunge, treptat, la 16 grade ziua şi 5 grade noaptea, normale pentru această perioadă. Ploi slabe cantitativ se pot semnala în primele 3 zile ale lunii și apoi după data de 8 octombrie.

În Moldova, vremea va continua să se răcească în prima săptămână, când temperaturile maxime nu vor mai depăși în medie 8…10 grade. Minimele termice la nivelul regiunii vor fi de 5…6 grade în primele două nopți și de 1…2 grade în intervalul 3…6 octombrie. După data de 5 octombrie se va încălzi treptat, astfel că în perioada 8-13 octombrie vor fi maxime termice de 13…15 grade. Temperaturile nocturne vor fi în creștere după data de 7 octombrie, până la o medie regională de 5…6 grade.

Ploile vor ocupa suprafețe extinse în primele două zile, când în jumătatea sudică a regiunii se vor înregistra catități însemnate de precipitații. Pentru celelalte zile ale intervalului, probabilitea pentru ploi va fi redusă.

În Dobrogea, în intervalul 2-6 octombrie vremea va fi deosebit de rece, cu o abatere termică de peste 10 grade față de mediile climatologice de referință. Este vorba de maxime termice în medie de 9…10 grade, și minime în nopțile cele mai reci, în jurul valorii de 4 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor creşte la început ziua, apoi şi noaptea. Astfel, în intervalul 8…13 octombrie se va ajunge la o medie regională de 16 grade ziua și de 7…9 grade noaptea. Până în 2 octombrie, pe arii extinse va ploua și se vor cumula cantități mari de apă. În restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de rece în prima săptămână, maxime de 10 grade, față de 20 de grade, cât ar fi normal pentru această perioadă. Noaptea, temperaturile vor fi în scădere accentuată, până la 1…2 grade în nopțile din intervalul 4-6 octombrie. Tendința de încălzire a vremii se va semnala de la finalul acestei săptămâni, astfel că estimările pentru perioada 8…13 octombrie indică valori termice apropiate de mediile climatologice multianuale cu maxime medii cuprinse între 16 și 18 grade și minime între 6 și 8 grade.

În primele două zile va ploua abundent, apoi vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor. Condiții de ploi slabe vor mai fi în jurul datei de 9 octombrie.

În Oltenia la fel, temperaturile diurne vor fi î de 10…12 grade, iar cele nocturne, de 2 grade în 4 și 5 octombrie. Din 7 octombrie, vremea îşi va reveni la medii ale temperaturilor maxime de 15…17 grade și minime de 6…8 grade.

Ploile prognozate în primele zile ale acestei săptămâni se vor semnala pe arii extinse și vor cumula cantități importante, apoi aria lor se va restrânge treptat. Probabilitatea pentru ploaie va crește în intervalul 7…10 octombrie, dar cantitățile de apă vor fi slabe.

La munte, în această săptămână va fi o vreme deosebit de rece, până în 4 octombrie, când valorile diurne vor fi, în medie, de 0…2 grade, iar cele nocturne se vor situa în jurul valorii de -5 grade. După această dată va începe un proces de încălzire ușoară și treptată, până la medii maxime de 10 grade și minime ușor pozitive, de 1…2 grade.

În primele două zile ale intervalului vor fi ploi însemnate cantitativ, iar în zona înaltă trecător vor fi precipitații mixte. În 2 și 3 octombrie, precipitațiile vor fi slabe și se vor restrânge, dar vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.