Daniel Constantin încearcă să iasă basma curată din scandalul laptelui: Nu s-a pus problema să crească importurile

Speriat de escaladarea neaşteptată a scandalului laptelui şi de iminentele proteste de stradă ale micilor fermieri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a acceptat miercuri după amiază să se întâlnească cu reprezentanţii lor, dându-le asigurări că importurile de lapte nu au crescut în ultima perioadă şi că „preocuparea autorităţilor este aceea ca producţia să nu fie afectată în perioada următoare de scăderea vânzărilor”. A fost nevoie ca fermierii să arunce zeci de mii de tone de lapte curat pe câmp, în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor, pentru ca demnitarul să aibă o reacţie, după 9 zile de la izbucnirea isteriei aflatoxinei, generată chiar de ministru. Că e prostie sau dezinteres din partea lui contează mai puţin; cert este că fermierii sunt disperaţi şi îşi văd munca şi investiţiile duse pe apa sâmbetei.

Ministrul Agriculturii s-a arătat mai mult interesat să respingă acuzele producătorilor de lapte potrivit cărora el i-ar sabota, fiind interesat să asigure piaţă liberă produselor din import.

,,Am convocat o întâlnire la minister pentru că vrem să prezentăm soluţiile pe care noi le-am identificat şi să ieşim din acest blocaj. Problema principală a fermierilor este că ar putea apărea probleme la livrarea laptelui între producători şi procesatori, dar din câte am înţeles nu s-a pus problema la niciun procesator să crească importurile de lapte. Importurile sunt între 10 şi 15% şi nu au crescut în ultima perioadă. Trebuie să ne preocupăm ca producţia să nu fie afectată în perioada următoare de scăderea vânzărilor”, a spus Constantin, la finalul întâlnirii.

Ministrul crede că fermierul filmat când aruncă laptele a făcut o acţiune politică 

El susţine că l-a chemat la discuţii pe fermierul care a vărsat laptele pe câmp dar că acesta nu a dorit să participe, deoarece, acţiunea lui este, de fapt, una politică. În replică, fermierul a anunţat, invitat într-o emisiune, că nu este membrul niciunui partid şi că acuzele ministrului sunt penibile. El i-a cerut demnitarului să iasă public şi să-şi ceară scuze pentru gafele imense pe care le-a făcut, nenorocindu-i pe toţi fermierii români.

Ceea ce nu înţelege ministrul Agriculturii este că nu e un caz singular, ci toţi micii fermieri sunt nevoiţi să-şi arunce laptele pe care nu mai au unde să-l depoziteze. Un producător din Arad, spre exemplu, şi-a aruncat laptele curat pe câmp şi şi-a filmat singur acţiunea, postând apoi filmuleţul pe Internet.

Disculpare fără probe

Procesatorii de produse lactate proaspete nu mai cumpără deloc lapte de la fermieri, deoarece vânzările au scăzut cu 80% şi nu se hazardează să facă produse pe care să nu aibă unde le depozita. Singurii procesatori care mai cumpără lapte, însă la preţ mult mai mic, sunt cei care fac brânză şi caşcaval.

Întrebat dacă el se află în spatele acestui scandal privind laptele contaminat cu aflatoxină pentru că ar exista interese din partea Partidul Conservator pe un laborator de analize, Constantin a negat acest lucru, afirmând că nu este interesat decât de sănătatea consumatorilor.

,,Am primit la acel moment de la ANSVSA, instituţie pe care o coordonează ministrul, o informaţie pentru care aveam o certitudine, respectiv că au existat ferme unde laptele are aflatoxină peste limită. Când aveţi o informaţie de genul acesta vă gândiţi la sănătate în primul rând şi la cum să vă protejaţi familia mai bine. Dacă acea informaţie nu era publică, probabil azi discutam de ce am ţinut informaţia ascunsă şi nu am informat populaţia că avem afaltoxina”, a argumentat Daniel Constantin.

Rezultatele finale ale analizelor, mâine

Ministrul a anunţat că rezultatele finale ale analizelor de laborator vor fi anunţate mâine, iar până acum s-a dovedit că numărul de ferme cu probleme este foate redus.

“Au fost controlate peste 1.000 de ferme. Sunt identificate cu probleme undeva în jur de 20-25. Până mâine vom avea probabil rezultatele finale. Deci procentul este foarte mic. Toate aceste ferme, în momentul de faţă, sunt curate din punct de vedere al pericolului cu aflatoxină”, a spus ministrul.

Tot laptele de pe raft e bun

Constantin a precizat că în majoritatea fermelor care aveau probleme, furajele sunt înlocuite şi acestea deja livrează lapte pentru piaţă. “A trecut acea perioadă de 2-3 zile până când se elimină aflatoxina. Celelalte sunt sub monitorizare şi probabil că în perioada următoare şi acolo nu vor mai fi probleme”, a adăugat Constantin.

“Tot ce este pe raft în momentul de faţă este absolut bun pentru consum. Nu există niciun risc din acest punct de vedere”, a asigurat el.

Ponta pune paie pe foc: anulează programul “Cornul şi laptele”

Culmea este că laptele românesc este mai bun şi mai curat decât cel din import, însă nu a fost nicio clipă protejat declarativ de autorităţi, ci dimpotrivă.

Ba mai mult, în plin scandal al laptelui, premierul Victor Ponta a anunţat oprirea programului “Laptele şi cornul” – finanţat 85% din fonduri europene -, creând impresia falsă că laptele de pe piaţă nu este bun pentru copii. Desigur, prim-ministrul s-a gândit să mute, de fapt, bani la un alt program, de after-school, însă a mărit şi mai mult panica.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.