Deszapezire fara licitatie

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a descoperit 13 consilii judetene care nu au publicat in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) niciun fel de documentatie de achizitie a serviciilor de deszapezire pentru iarna 2011-2012. Alte consilii judetene, printre care si Vrancea, care a invocat apoi situatia de urgenta, au inceput cu intarziere procedurile, tocmai pentru a li se bloca si a ajunge sa dea contractele prin incredintare directa. ANRMAP sta acum cu ochii pe documentatiile depuse la licitatiile electronice pentru lucrarile si serviciile de prevenire a inundatiilor. 

Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca “din toate judetele tarii, 13 nu apar in SEAP ca avand un contract de deszapezire in derulare”. Este vorba despre consiliile judetene Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Neamt, Sibiu, Suceava, Valcea, Vaslui.

“Mai precis, nu exista niciun anunt de atribuire cu privire la aceste 13 judete. Este posibil ca aceste CJ sa nu fi transmis anunturi de atribuire. Alta explicatie ar fi ca nu au incheiat niciun contract de deszapezire. A treia ipoteza luata in calcul este ca alte entitati de la nivel judetean sa desfasoare servicii de deszapezire”, a precizat Traila.

In cazul judetelor care au incheiat, totusi, contracte de deszapezire, ANRMAP a constatat ca multe dintre autoritatile contractante au initiat proceduri de achizitii foarte tarziu, pentru a li se bloca procedura si a invoca, apoi, situatia de urgenta, care le da posibilitatea sa incheie contracte prin negociere directa, cu anumite firme.

“Au fost foarte multe proceduri initiate la 1 noiembrie 2011. Am avut noroc, poate, ca iarna asta a venit un pic mai tarziu, dar a venit extrem de dificil. Acele entitati contractante care initiaza intr-o astfel de perioada urmaresc un singur lucru: ca acele proceduri sa se blocheze fie prin contestatii, fie sa invoce ca ANRMAP nu le-a verificat documentatia in termenul prevazut de lege si sa se ajunga la negocieri fara publicare”, a explicat Cristina Traila.

Incredintarea directa, sfanta

Astfel, 9 autoritati contractante au incheiat tarziu contracte de deszapezire, prin negociere directa cu anumite firme, invocand situatia exceptionala.

Printre autoritatile care au apelat la achizitii publice pentru deszapezire fara licitatie publica sunt: CJ Arad – 5 contracte atribuite in octombrie 2011, Calarasi – 3 contracte din noiembrie 2011, Harghita – 3 contracte din noiembrie, decembrie 2011 si ianuarie 2012, Maramures – 4 contracte din noiembrie, decembrie 2011 si ianuarie 2012.

CJ Vrancea, in topul smecherilor

Un caz relevant este CJ Vrancea, care pastoreste unul dintre judetele cel mai grav afectate de ninsori si viscol. Acesta a aplicat o prima procedura de achizitii pentru servicii de deszapezire abia in 29 noiembrie 2011, incheind un contract de peste 2,6 milioane de lei cu firma Sotirex Adjud.

Apoi, in cazul ninsorilor masive, CJ Vrancea a incheiat contracte cu alte firme, prin negociere directa, fara publicarea procedurii in SEAP, iar ANRMAP verifica in prezent aceste cazuri. “Atat timp cat tu ai incheiat un contract in noiembrie 2011 cu o anumita firma pentru prestarea serviciilor de deszapezire, nu ai niciun motiv sa inchei cu o alta companie, printr-o procedura netransparenta, contracte, chiar daca, sa spunem, ar fi avut nevoie de utilaje si materiale suplimentare. CJ Vrancea putea apela la aceeasi firma cu care a incheiat initial contracte”, a opinat sefa ANRMAP.

Practica similara si la Bucuresti

In Bucuresti, Administratia Domeniului Public Sector 6 a incheiat 3 contracte legate de deszapezire, prin negociere directa, fara anunt de participare, in luna februarie 2012, de circa 1,3 milioane de lei in total.

De asemenea, ADP Sector 2 a incheiat, prin negociere, 3 acte aditionale la contracte anterioare, cu doua firme. Actele aditionale sunt incheiate in decembrie 2011, la niste contracte initiale de servicii de paza. ANRMAP a precizat valoarea serviciilor numai pentru doua dintre aceste acte aditionale: de circa 2,9 milioane de lei.

Cu ochii pe inundatii

ANRMAP sta acum cu ochii pe documentatiile postate in SEAP pentru lucrari si alte servicii de prevenire a inundatiilor. “Atrag atentia ca vom verifica cu prioritate toate acele documentatii deja postate in SEAP, si sunt 54 ale companiilor de apa, ale administratiilor bazinale si ale autoritatilor locale referitoare la reamenajarea de diguri, podete, albii de rauri. Nu vor avea niciun motiv sa invoce circumstante imprevizibile si sa incheie astfel de contracte in perioada urmatoare”, a avertizat Cristina Traila.

Dintre cele 54 de proceduri de achizitii 34 sunt pe fonduri europene. Pentru a preintampina eventuale probleme in desfasurarea procedurilor, Traila a invitat pentru luni, 27 februarie, la ora 12,.00, companiile de apa si canalizare implicate in aceste achizitii sa discute cu expertii ANRMAP.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.