Drumul modernizat Reşiţa-Văliug-Slatina Timiş, atracţia turistică a Banatului montan – fotoreportaj

Orice turist montan, român sau străin, asociază din primul moment cele două drumuri alpine româneşti Transfăgărăşan şi Transalpina.

De circa un an însă, şi bănăţenii se pot lăuda cu o şosea montană de o frumuseţe aparte: drumul modernizat Văliug – Slatina Timiş, cu mai vechea conexiune Văliug – Reşiţa – şi acesta recent reabilitat cu excepţia a 4 km, între Cuptoare şi Reşiţa, tronson ce aşteaptă, răbdător, un nou covor asfaltic.

Când vorbim despre acest drum montan avem un tronson de 25 km de la Reşiţa la Văliug şi tronsonul recent modernizat, de 35 km, de la Văliug – Gărâna – Brebu Nou până la Slatina Timiş, unde se face legătura cu DN6 de la Timişoara – Lugoj – Caransebeş – Orşova (viitoarea A10) şi, în continuare, spre Oltenia şi Muntenia.

Consiliul Judetean Caraş-Severin a reusit în anii trecuti, prin accesarea de fonduri europene (în valoare totală de peste 96 milioane de lei) modernizarea acestei şosele montane extrem de pitoreşti. Sunt multe serpentine şi curbe ace de păr – toate realizate după cele mai stricte standarde de calitate şi de securitate rutieră.

Ceea ce face ca acest drum să aibă un potenţial turistic deosebit este faptul că el scurtează, faţă de vechiul traseu prin Caransebeş – Reşiţa, drumul spre Gărâna dinspre Orşova sau Craiova, venind cu peste 75 km economie, ceea ce înseamnă mult în ecuaţia unui traseu de 300-400 km.

În ultimul an, fluxul de turişti, în special tineri, a crescut mult faţă de trecut. Zona turistică Crivaia – Semenic – Gărâna – Trei Ape atrage foarte mulţi iubitori de munte, atât pe timp de vară, cât şi  iarna.

În timpul verii, atracţiile principale sunt lacurile de acumulare Gozna şi Trei Ape, iar în timpul iernii, vedete sunt pârtiile de pe Semenic şi Crivaia.

Marius Popovici

drum judetean-Marius Popovici

Km 28 al DJ 582, amonte de Văliug

Brebu Nou-Marius Popovici

Brebu Nou văzut de pe platou

drum judetean-Marius Popovici

DJ 582. În faţă, între cele două dealuri se vede valea Timişului (Slatina)

Poiana Lupului, Gărâna, festival jazz, drum judetean-Marius Popovici

Poiana Lupului Gărâna, gazda festivalului internaţional anual de jazz

drum judetean-Marius Popovici

DJ 582,  la km 44 

Lacul Gozna -Crivaia, apus de soare in iulie, drum judetean-Marius Popovici

Lacul Gozna – Crivaia, apus de soare în iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.