Elevii, de partea lui Funeriu: nu doresc BAC diferentiat din 2013, asa cum cer sindicatele

Reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene doresc pastrarea actualei formule de desfasurare a Bacalaureatului anul viitor, si nu diferentiat, asa cum au cerut sindicatele. Votului informal exprimat de elevi la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Educatiei este relevant. Aceasta a avut loc miercuri seara, la Colegiul National “Gheorghe Lazar” din Capitala, unde au venit ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Stelian Fedorca, si alti reprezentanti ai ministerului, care au discutat cu peste 100 de elevi. Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a atras atentia ca elevii nu sunt pregatiti pentru BAC-ul diferentiat, prevazut in Legea Educatiei Nationale (LEN nr 1/2011) abia din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013, astfel ca introducerea lui de la anul ar fi luata la presiunea “fabricilor de diplome”.

Elevii au spus ca nu doresc BAC diferentiat, optand pentru pastrarea actualei formule de desfasurare a examenului. Insa pana in 30 iunie 2012 vor mai fi si alte runde de consultari cu cei de clasa a XI-a, si din alte localitati. Inspectoratele scolare au administrat la nivel national chestionarul pe acest subiect, iar pana la sfarsitul lunii va avea loc analiza-interpretare a raspunsurilor si stabilirea concluziilor.

Sindicatele mor de grija elevilor

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar – FEN, FSLI si “Spiru Haret” – au cerut, printr-o scrisoare deschisa, copresedintilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta “rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

Sindicalist de formatie, ministrul interimar al Educatiei a declarat ca propunerea sindicatelor “este pertinenta”, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant, si a anuntat ca va fi discutata in Guvern.

Funeriu: “Fabricile de diplome nu mai au clienti”

Fostul ministru al Educatiei este de parere ca o eventuala decizie a Guvernului privind introducerea BAC-ului diferentiat din 2013 ar fi una luata la presiunea “fabricilor de diplome”.

“Dupa ce au sustinut intrarea la facultate fara Bacalaureat, pentru ca fabricile de diplome sa aiba clienti, acum se incearca gasirea unor cai alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor, astfel incat elevii sa se transforme in cotizanti pentru fabricile de diplome. Nu este corect sa dai Bacalaureatul diferentiat, iar cu diplome de Bacalaureat diferite sa ai acces identic la universitate. Este o masura antiperformanta. O alta consecinta va fi omorarea in fasa a invatamantului profesional proaspat reintrodus. E o eroare sa impingi toti elevii inspre universitati”, a argumentat Funeriu.

“Sindicatele conduc ministerul, fapt unic in Europa”

El a explicat de ce modificarea LEN ar fi “o eroare majora”. “Nu poti spune elevilor de clasa a XI-a ca modul de desfasurare a Bacalaureatului li se schimba. Din nou, se introduce instabilitate prin masuri luate pe picior, in situatie de interimat. Faptul ca aceasta masura este luata la cererea sindicatelor e o gluma: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic in Europa”, a spus Daniel Funeriu.

16 mil euro/an cotizatii sindicale

Fostul ministru a criticat si revenirea la incasarea cotizatiei sindicale de pe statul de plata, sistata in mandatul sau.

“Este o intoarcere la dictatura sindicatelor in invatamant, fara legatura cu avantaje pentru elevi. Este o situatie contra-natura, unde interesele sindicale conduc Ministerul Educatiei. Se vor colecta anual fortat, pentru sindicate, aproximativ 16 milioane de euro. Va reamintesc ca ministerul a castigat procesul cu sindicatele pe aceasta tema, dar acum cei care au dat ministerul in judecata il conduc”, a adaugat Funeriu, referindu-se la faptul ca fostul lider sindical al FSLI, Liviu Marian Pop, asigura, in prezent, interimatul la conducerea Ministerului Educatiei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.