Exporturile de carne către Franţa, la control

O anchetă a Ministerului Agriculturii, dispusă de ministrul Daniel Constantin, privind efectuarea trasabilităţii loturilor de carne  obiect al schimburilor intracomunitare în Franţa şi de verificare a modului în care a fost respectată legislaţia veterinară a fost declanşată sâmbătă. Acţiunea survine în contextul informaţiilor privind comercializarea pe piaţa din Marea Britanie a unui produs, lasagna, care conţine carne de cal în loc de carne de vită, producătorul francez incriminând un abator din România că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită. Gradul de implicare al unităţilor româneşti în acest scandal se va cunoaşte în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, anunţă, duminică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Sâmbătă, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa, care au confirmat că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline.

“Până în prezent nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor”, se arată în comunicat.

Deşi ancheta demarată sâmbătă de autorităţile specializate din România este încă în derulare din cauza volumului mare şi complexităţii documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii, una din unităţi este exclusă, deoarece a livrat numai carne de cal pe piaţa Uniunii Europene.

Comisia Europeană a transmis vineri, prin Sistemul Rapid de Alertă, o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.

Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.

Ministerul Agriculturii rinsistă că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituie a cărnii de vită cu cea de cal.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.