Festival Sergiu Celibidache

Primarul Cristian Poteras va participa la Festivalul „Sergiu Celibidache 100”, in acelasi timp sustinand, prin Centrul Cultural European al Sectorului 6, centenarul nasterii celebrului dirijor roman. Evenimentul include, pe langa concertele de la Ateneul Roman ale artistilor internationali, fosti elevi ai lui Sergiu Celibidache, si orchestre de prima clasa ale Romaniei, o expozitie de fotografie – “Fragmente din viata maestrului Sergiu Celibidache” – si proiectii de filme. Printre acestea se numara “Gradina lui Celibidache”, un documentar despre viata si activitatea dirijorului, realizat de fiul acestuia, Serge Ioan Celibidache, care a avut premiera in data de 4 mai.

Urmeaza, in 10 mai, “CELIBIDACHE”, un film semnat Jan Schmidt-Garre, si “Roman nascut sa dirijeze o lume”, pe 24 mai – documentar produs de Fundatia Celibidache in coproductie cu Televiziunea Romana. Difuzarea filmelor are loc in cinematograful Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City.

Acestor manifestari li se adauga lansarile de carte “Despre fenomenologia muzicala”, de Sergiu Celibidache si “Celibidache: Intalniri cu un om de exceptie”, de Patrick Lang si Stephane Muller, in 7 mai.

Festivalul se intinde pe doua luni si include concerte sustinute la Ateneul Roman de artisti internationali, fosti elevi ai lui Sergiu Celibidache si orchestre de prima clasa ale Romaniei.

Printre artisti se numara: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacic, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica George Enescu, Filarmonica “Moldova” Iasi.

Pe 7 iulie, in seara inchiderii festivalului, va avea loc premiera mondiala a compozitiei “Haz de necaz” a lui Sergiu Celibidache.

“Sergiu Celibidache a fost o personalitate artistica nonconformista, contradictorie, care a dispretuit rutina, reclama comerciala, a fost filozoful care a promovat teorii personale originale, exclusiviste, asupra creatorilor si operelor de arta, omul sclipitor de inteligent, plin de sarcasm, savantul inzestrat cu o cultura generala coplesitoare, ce a atins spre sfarsitul vietii o cariera impresionanta, devenind pentru lumea muzicala un mit, o legenda vie a baghetei contemporane”, a declarat primarul Sectorului 6, Cristian Poteras.

Anul 2012 este Aniversare Unesco Sergiu Celibidache.(M.S.)

1 COMENTARIU

  1. este bine ca exista cineva care se ne aminteasca de adevaratele comori nationale….am inceput sa uitam de ele..si sa ne indreptam spre viitor cu pasi repezi….
    multumim domnului Poteras pentru o astfel de ocazie sa ne amintim de muzica frumoasa a anilor trecuti
    stima

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.