Hellvig, validat de Parlament șef la SRI

Eduard Hellvig a fost validat astăzi la ora 16.00 în funcția de director general al Serviciului Român de Informații (SRI), în ședința plenului reunit al Parlamentului. Votul a fost extrem de solid: 498 „pentru” și 15 „împotrivă”, 513 parlamentari din totalul de 564 (restul până la 588 sunt condamnați la închisoare, au lipsit de la ședință iar 2 au decedat) exprimându-și votul.

Propunerea ca fostul membru al PC (partid care l-a promovat deputat în mandatul 2004-2008) și de 6 ani al PNL să devină șeful SRI a venit din partea președintelui Klaus Iohannis.

Comisiile parlamentare de control asupra SRI – din care a lipsit deputatul Sebastian Ghiță, care a preferat să lipsească după povestea cu Coldea – și-au dat ok-ul săptămâna trecută asupra lui Helvig, însă premierul Victor Ponta s-a făcut că PSD nu este de acord și a amânat votul de numire a lui Eduard Hellvig pentru prima zi din această săptămână.

Demisionează din PNL

Odată cu primirea avizului de la comisiile pentru SRI, Eduard Hellvig a anunțat că va demisiona din PNL și din Parlamentul European imediat după ce va primi mandatul prin votul Parlamentului.

El a făcut însă și câteva gafe în lanț, anunțând în primul rând că soția sa nu este deloc încântată de salariul pe care îl va încasa el de la SRI, de circa 1.000 de euro, comparativ cu cei 7.500 de euro primiți lunar ca europarlamentar. Hellvig nu își va pierde pensia de 4.000 de euro pe lună, deoarece el a mai deținut un mandat de europarlamentar, ca membru al Partidului Conservator.

Laude pentru Coldea

Apoi, Hellvig a ținut să-l laude public pe generalul Coldea, spunând despre el că este unul dintre oamenii care au lucrat pentru ca SRI să se transforme după 2006 și „să capete recunoașterea internațională pe care o are astăzi SRI”. A adăugat însă repede că de fapt nu îl cunoaște pe Coldea decât „din spațiul public” și de la televizor.

În fine, Hellvig a spus că are „o relație personală” fostul director al SRI, George Maior, povestind cum s-a dus în biroul acestuia înainte de campania electorală pentru prezidențialele din nooembrie 2014 – așa cum l-a acuzat, de fapt, Elena Udrea -, dar numai pentru a vorbi lucruri personale: „Au fost discuţii strict legate de valori în care credem, de cărţi şi alte lucruri care nu aveau legătură directă cu instituţia SRI”.

Băsescu, cu buza umflată

Amintim că fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat „șocat” de propunerea lui Iohannis, avertizând că ”Hellvig este omul lui Voiculescu!”.

Pentru cine este curios dacă Florian Coldea – cel denunțat de Elena Udrea că îi dicta lui Dorin Cocoș să finanțeze cu 500.000 de euro televiziunea lui Sebi Ghiță, România TV, precizăm că directorii adjuncți ai SRI pot fi schimbați de noul șef al SRI, potrivit legii, iar Hellvig a anunțat încă de săptămâna trecută că va păstra actuala conducere.

Georgian Pop nu mai rămâne cu mâna întinsă

Și, în sfârșit, Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, va avea un om în fața căruia să nu tremure și chiar  să-i strângă mâna atunci când i-o întinde.

Nu ca Maior, care l-a lăsat pe Pop cu mâna întinsă, așa cum se vede în imaginea din 2013 de pe Internet.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.