Impozit de 1,5% pe veniturile microîntreprinderilor

Odată cu introducerea impozitului forfetar, de la 1 iulie, impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar putea scădea la 1,5%, de la 3% cât este în prezent. Potrivit ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, aceste modificări fiscale au fost discutate în Guvern, dar răspunsul final este aşteptat de la Ministerul Finanţelor.

“Am propus şi am, în mare măsură, acceptul Ministerului de Finanţe. Sunt domenii care nu au, poate, o rată de profit de 5% – şi de aici, la un impozit de 3% pe venituri, o companie trebuie să dea mai mult decât profitul. Propunerea este de 1,5% (impozit pe venitul microîntreprinderilor – n.r.), făcută să se aplice din 1 iulie. Dacă opinia mediului de afaceri este că e bine să nu mai stăm încă jumătate de an o vom aplica, dacă vor spune că nu, nu o vom aplica“, a spus Maria Grapini luni, la o conferinţă organizată de BNR.

Ea a arătat că în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe IMM-uri, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare şi la o transparenţă mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus în acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest prag plătesc un impozit de 3% pe veniturile realizate, începând cu 1 februarie 2013. Guvernul a estimat că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.

Reprezentanţii IMM-urilor au reclamat în ianuarie că 250.000 de firme sunt deja cu pierderi încă de anul trecut, iar o parte dintre acestea vor intra în faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de până în 65.000 de euro. Lor li se adaugă peste 100.000 de firme cu profit zero, care vor avea aceeaşi soartă. Cum în România sunt active în jur de 1 milion de firme, circa o treime vor fi afectate de noile reglementări fiscale, atrăgea atenţia Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.