INS: Scaderi in constructii, cresteri la fabricarea autovehiculelor de transport rutier

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2012, managerii din constructii preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -21%), iar cei din industria prelucratoare estimeaza o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural plus 1%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -2%), precum si o tendinta de crestere la capitolul fabricare autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci (sold conjunctural plus 21%), informeaza, luni, Institutul National de Statistica (INS).

De asemenea, pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 9%).

In activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural plus 4%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -6%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -16%).

Angajatorii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural plus 24%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural plus 9%). (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.