Instanţa Supremă acceptă judecarea înainte de alegeri a dosarului Iohannis

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) acceptă să discute lunea viitoare, 27 octombrie (peste 4 zile), un termen de judecare înainte de alegeri a recursului în dosarul incompatibilităţii lui Klaus Iohannis. Solicitarea a fost trimisă ieri, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce termenul fusese stabilit de ÎCCJ pentru 18 noiembrie, după alegerile prezidenţiale, la care candidează Iohannis. 

UPDATE 27 octombrie: ÎCCJ a decis să menţină termenul din 18 noiembrie pentru dosarul lui Iohannis. CCR se va pronunţa însă pe speţă în 4 noiembrie, în cazul altor incompatibilităţi de acest fel în care se află mai mulţi primari, potrivit şefei ÎCCJ, Livia Stanciu.

În acest fel, românii vor vota în cunoştinţă de cauză, altfel riscând ca după încheierea acestui scrutin să descopere că au votat un incompatibil.

Justiţia nu poate nega această componentă socială importantă şi nu se poate ascunde cu justificarea că nu face politică. În plus, verdictul se poate da rapid, deoarece nu este nevoie de audieri de martori, expertize etc..

Primarul Klaus Iohannis deţine simultan şi calitatea de membru AGA al SC Apă Canal SA și SC Piețe SA. Dacă prima societate este regională – deşi termenul nu apare în nicio lege (societatea poate fi ori locală, ori naţională), cea de-a doua – SC Pieţe SA – este o societate de stat locală, astfel că edilul încalcă legea incompatibilităţilor.

Astfel, conform dispozițiilor Art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, “funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Procesul ANI vs Iohannis durează de 1 an şi 6 luni, iar în 25 septembrie 2013 primarul Sibiului, acuzat că este şi membru AGA la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA, a ieşit învingător.

ANI a contestat la instanţa supremă, care însă nu s-a grăbit timp de aproape 1 an să dea un verdict. Abia după ce şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georegescu, a solicitat clarificarea situaţiei înaintea alegerilor prezidenţiale, ÎCCJ a dat termen 25 septembrie a.c., la fix 1 an de la sentinţa instanţei inferioare.

La termen s-a dat însă o amânare până în 30 septembrie, apoi s-a acordat o perioadă de 10 zile pentru ca fiecare dintre părţi să depună un punct de vedere. De atunci au mai trecut 11 zile până când ÎCCJ să decidă, în final, tranşarea problemei abia după al doilea tur de scrutin, ce va avea loc în 16 noiembrie.

Iată însă că astăzi lucrurile au luat o altă întorsătură – aşteptată, până la urmă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.