KeysFin Business Report: TOP 5 Cele mai mari afaceri

Cele mai importante business-uri din România au loc în industria petrolieră, în sectorul auto şi în retailul alimentar, însă cel mai profitabil sector este cel energetic. Cel puţin asta arată un studiu realizat de analiştii de la compania de business information şi credit risk management KeysFin, pe baza ultimelor date financiare furnizate de aproape 200.000 de companii.

Dacia cea mai importantă companie din România. Pe fondul unor exporturi în creştere, producătorul Loganului şi Duster-ului a încheiat primul semestru din acest an cu afaceri de 9,8 miliarde de lei, în creştere cu 1,7% faţă de perioada similară din anul trecut.

Dacia are cel mai mare business din ţară, însă nu şi cel mai profitabil. Cu un profit net de numai 191,2 milioane de lei, producătorul din Mioveni se situează abia pe locul 9 în topul naţional al profitabilităţii.

Mai mult chiar, Dacia are şi o problemă presantă legată de datoriile acumulate. Societatea se situează pe locul 3 în topul datornicilor din 2014, cu 3,8 miliarde de lei, rezultat în scădere însă cu 2,1% faţă de primele şase luni din 2013.

AFACERI1

A doua mare companie din România, după cifra de afaceri, este OMV Petrom, cu un rezultat, după primele 6 de 6,4 miliarde de lei, în scădere cu 3,4% faţă de S1 2013.

Pe locul 3 în “Top 5 – Cele mai mari afaceri din România” găsim un alt producător din industria petrolului, Rompetrol, care a încheiat primele 6 luni din 2014 cu un rezultat în creştere cu 23,3%, de 4,2 miliarde de lei, avansul semnificativ fiind influenţat de reducerea costurilor de operare şi de creşterea preţurilor carburanţilor.

Locul 4 este ocupat de unul dintre cei mai importanţi retaileri din sectorul alimentar din România, Kaufland, firmă care, pe fondul extinderii agresive din ultima perioadă, şi-a crescut afacerile cu 10,5%, la 3,7 miliarde de lei.

Remarcabilă este şi evoluţia profitului companiei, în creştere cu 40,2% faţă de primele şase luni din 2013, la nivelul record de 249,3 milioane de lei. Încă o dovadă că retailul, indiferent de condiţiile economice, are un cuvânt greu de spus într-o economie în care consumul este principalul motor.

AFACERI2

Ultimul loc în clasamentul realizat de KeysFin este ocupat de Petrotel Lukoil, o companie despre care s-a scris în multe rânduri că ar putea să se retragă din România.

Datele financiare arată că, în primele şase luni din acest an, compania şi-a crescut afacerile de la noi din ţară cu 43,5%, la 3,2 miliarde de lei.

Interesant este şi faptul că afacerile în creştere au fost însoţite de o mărire a datoriilor companiei, de aproape 10 procente, până la nivelul de 3,7 miliarde de lei.

Petrotel Lukoil a ajuns să aibă datorii mai mari decât cifra de afaceri, fapt care, potrivit analiştilor de la KeysFin, va influenţa semnificativ evoluţia business-ului companiei în următoarea perioadă.

Energia, cel mai profitabil sector

Datele statistice centralizate de KeysFin arată că cea mai profitabilă afacere din România este cea din domeniul energetic. Hidroelectrica are cel mai important câştig, de 409 milioane de lei, în creştere cu 7,1% faţă de perioada similară din anul trecut.

Locul secund este ocupat de CNADNR, cu 370,4 milioane lei, iar pe locul 3 găsim Electrocentrale Bucureşti şi Continental Automotive, cu 314 milioane lei respectiv 310 milioane de lei.

Producătorul de anvelope a înregistrat cea mai semnificativă creştere de profit în 2014, de 46%, cu 4 procente peste al doilea performer al clasamentului, Kaufland, companie care a raportat un profit in creştere cu 40%, de 249,3 milioane de lei.

Topul DATORNICILOR

Studiul realizat de KeysFin, care a luat în calcul datele financiare de la peste 200.000 de firme din economia românească, arată că cel mai mare datornic este, pentru al doilea an la rând, Cosmote România, actualul Telekom, firmă care a înregistrat datorii de 4,4 miliarde de lei, nivel aproape similar cu cel din anul trecut.

AFACERI3

Pe locurile următoare în top se situează, în ordine campionii neperformanţei din 2013: RCS&RDS, firmă a cărei datorii au crescut cu 4,8% la 4 miliarde de lei, Automobile Dacia şi Daewoo Mangalia, ambele cu 3,8 miliarde de lei.

Top 5 datornici este completat de Petrotel Lukoil SA, firmă care a înregistrat cea mai puternică performanţă negativă, datoriile sale crescând în S1 2014 cu 9,5%, la 3,72 miliarde de lei.

“O radiografie a rezultatelor financiare din 2014 arată că economia resimte încă efectele negative ale crizei economice, însă există raze de speranţă”, afirmă analiştii de la KeysFin.

“Cele mai multe companii importante din ţară au trecut în teritoriul pozitiv şi se semnalează un dezgheţ timid, însă important prin prisma semnalului, al relaţiilor de afaceri”, au mai spus aceştia.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

KeysFin (www.Keysfin.com) oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească.

Keysfin deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa usor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.