Licitaţie pentru 600 de microbuze şcolare. Pricopie cere controale la transportatori

Ministerul Educaţiei va fi înzestrat cu cel puţin 600 de microbuze pentru transportul elevilor, a anunţat, duminică, ministrul Remus Pricopie. Licitaţia va fi organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a lucrat la mai multe variante de achiziţie, după ce principala problemă – identificarea resursei financiare – a fost depăşită. Pricopie s-a lansat însă într-un atac dur la adresa transportatorilor, acuzând că unii profită de facilităţile acordate elevilor, de către stat. Concret, el susţine că în unele judeţe există transportatori care “controlează, practic, aproape tot şi au abonamente cu costuri mari”. Pricopie a cerut controale la operatorii firmelor care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, ca să se verifice dacă preţurile percepute de aceştia se justifică.  

“Dacă la microbuze am reuşit să identificăm 76 de milioane (n.r. lei), constataţi că la decontarea navetei vorbim de 140 – 180 milioane. În acest moment a fost adoptată o ordonanţă, microbuzele urmează să fie achiziţionate de Ministerul Dezvoltării, urmează să fie lansată licitaţia şi noi sperăm să fie achiziţionate un minim de 600 de microbuze”, a precizat Remus Pricopie, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că sumele decontate transportatorilor pentru abonamentele elevilor au crescut foarte mult, de la aproximativ 40 de milioane lei în urmă cu 2 – 3 ani, la 140 de milioane lei anul trecut şi „estimarea pentru anul acesta, dacă mergem în acest ritm, ar fi de 180 de milioane”.

Ministerul Educaţiei a anunţat joia trecută, într-un comunicat de presă, că în anul şcolar 2012-2013 a decontat peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ţinut niciodată cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară.

„Această măsură care a fost menită să vină în sprijinul elevilor, de fapt constatăm că este în sprijinul transportatorilor. Noi considerăm – nu avem suficiente date pentru a acuza -, că toate aceste situaţii trebuie să le verifice instituţiile specializate, de aceea am trimis documentaţia către Ministerul de Finanţe, către Consiliul Concurenţei, către alte instituţii ale statului şi aşteptăm să vedem dacă se justifică sau nu aceste valori extrem de mari”, a ameninţat Pricopie.

Maxim 26 lei/3 km/lună

„Până atunci, într-o ordonanţă simplă, care se adoptă săptămâna viitoare, Ministerul de Finanţe a propus şi noi suntem de acord  să se introducă plafoane pentru fiecare interval de distanţă, pentru kilometru. Aceste plafoane nu sunt la valoarea minimă, sunt la o valoare realistă. În felul acesta, cu aceeaşi sumă de bani, vom putea sprijini mult mai mulţi elevi, urmând ca firmele care practică astfel de tarife să fie verificate”, a arătat ministrul Educaţiei.

Proiectul de act normativ propus de Ministerul Finanţelor Publice prevede ca decontarea abonamentelor de transport să fie în limita a maximum 26 de lei pe lună pentru distanţa de 3 km.

“Noi credem că acest articol şi prevedere sunt binevenite, dar în absenţa unor limitări am ajuns în situaţia în care în aproximativ 18 luni preţurile au crescut de zece ori. În urmă cu aproximativ o lună jumate am centralizat datele la nivelul fiecărui judeţ, pe intervale de kilometri. Am ajuns să constatăm că, pentru 10 km, preţul unui abonament variază de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 km avem situaţii unde abonamentul costă 32 de lei, dar şi situaţii unde costă 406 lei. Am constatat că sunt judeţe unde anumite firme, practic controlează aproape tot, şi nu în situaţia celor cu abonamente mici, ci în cele cu abonamente mari”, a explicat Remus Pricopie.

Ministrul a dat şi un exemplu concret: “La Sibiu, societatea Tursib percepe 15 lei pentru ruta de 3 km, în timp ce firma Metropolitan practică la Constanţa un tarif de 166 de lei”.

Pricopie ameninţa încă din luna iunie că din toamnă va modifica legislaţia privind decontarea navetei elevilor, după ce a dispus o analiză la minister şi a constatat că „unii transportatori percep pentru aceeaşi distanţă tarife de 12 ori mai mari decât alţii”. 

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.