Matache: Lupta sindicală s-a transformat într-una personală, chiar fizică, la ROMATSA

Ministrul Iulian Matache le-a atras atenția reprezentanților conducerii ROMATSA și ai sindicatului, la negocierile de astăzi de la sediul ministerului, că “în urma comportamentului  necivilizat de vineri dintre cele două părți implicate, lupta sindicală s-a transformat într-una personală, chiar fizică, între reprezentanții conducerii și cei ai sindicatului”.

“Depășirea condiției sindicale fără soluționarea corectă și amiabilă a problemelor determină sancționarea imaginii ambelor părți atât de către salariații regiei, cât și de opinia publică”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Vineri, liderul de sindicat Florin Diaconu a fost îmbrâncit pe holul regiei de directorul ROMATSA, Aurel Stanciu, în momentul în care acesta i-a smuls din mână planul de management al instituţiei, pe care noul şef îl ţine secret. Îîntreg momntula fost filmat şi prezentat la toate televiziunile de ştiri.

Astăzi, sindicaliştii au anunţat că vor declanşa greva generală pe termen nelimitat, la toate unităţile ROMATSA din ţară, începând cu 1 septembrie.

“Din cele 14 revendicări, 12 au fost rezolvate la masa negocierilor. Implementarea organigramei cuprinsă în planul de management al regiei  nu  este, însă,  atributul ministerului conform legislației actuale. Dar, pentru asigurarea premiselor semnării contractului colectiv de muncă, astăzi, am decis împreună continuarea negocierilor pentru cele două revendicari  nesoluționate. Mai mult, la negocieri vor participa un reprezentat al ministerului și unul al Consiliului de Administrație pentru o cât mai mare transparență“, declară ministrul Matache, în comunicat.

“Dar, solicit părților aflate în conflict, cât mai ales tuturor salariaților ROMATSA ca, în perioada imediat următoare, să dea dovadă de înțelepciune și ințelegere în rezolvarea revendicărilor, mai ales, în fața organismelor internaționale. Personal fac un apel la toți specialiștii, toți salariații din ROMATSA să procedeze cu chibzuință fără a afecta bunul mers al activității regiei”, adaugă Matache.

“Hotărârea nu este la minister”

“De data aceasta, hotărârea nu este la minister, ci la nivelul companiei, al sindicatului, al salariaților. Orice problemă are o rezolvare. Consider că trebuie doar sa acceptăm dialogul pașnic și   înțelegerea. Nu sunt de accord cu politizarea conflictului și tocmai de aceea, ca urmare a informațiilor și sesizărilor făcute de către reprezentanții sindicatului, solicit conducerii Romatsa să prezinte în cel mai scurt timp un punct de vedere referitor la cele prezentate. De asemenea, solicit Autorității Aeronautice Civile Române  să facă verificări cu privire la toate elementele semnalate de către sindicaliști. Am cerut aceste verificări pentru a cunoaște exact situația din Romatsa, pentru a nu periclita siguranța transportului aerian”, conchide Iulian-Ghiocel Matache. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.