UPDATE 3! Meleşcanu a demisionat. Posibilă REMANIERE a Guvernului. PSD dă proba de foc în Camera Deputaţilor

La două zile după pierderea alegerilor de către Victor Ponta şi de la uriaşa lovitură primită de mamutul PSD, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, pus de premier să blocheze în continuare votul românilor din străinătate, şi-a dat demisia.

UPDATE 19 noiembrie: Senatorii au încuviinţat, la scor strâns (72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă” şi o abţinere), începerea urmăririi penale a vicepreşedintei PSD Ecaterina Andronescu, şi cu 77 de voturi “pentru” şi 51 “împotrivă”, un vot fiind anulat, cercetarea penală a lui Miki Şpagă.

Semnalul pe care PSD a vrut să-l dea – acela că se curăţă de corupţi – a fost anihilat de propriii senatori, care au votat împotriva solicitării DNA. 

Senatul a tărăgănat timp de 2 luni luarea unei decizii în privinţa protejatei “Cati”, sperând că Ponta va ieşi Preşedintele României şi va muşamaliza cazul. 

UPDATE ora 20.00: Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a lui Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca, iar Akos Mora a demisionat din Senat. Numai Andronescu şi Mihăilescu au scăpat – cel puţin până mâine -, după ce Senatul a amânat votul. Întâmplător sau nu, Ponta pleacă mâine în concediu.

UPDATE ora 12.19: Premierul Victor Ponta a anunţat în debutul şedinţei Guvernului că îl propune ministru de Externe pe ambasadorul Mihnea Motoc, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, fost ambasador al ONU. 

Anunţul lui Meleşcanu a fost făcut astăzi la ora 10.30, în cea de-a 8-a zi de când conducerea Ministerului de Externe a fost preluată de el de la Titus Corlăţean, care la rândul său a demisionat din acelaşi motiv: organizarea dezastruoasă a alegerilor în străinătate, când mii de români au fost ţinuţi la cozi kilometrice de 6-10 ore, doar-doar s-or răzgândi să voteze.

PSD începe încet, încet, să se trezească din upercutul primit în 16 noiembrie de la cei 1 milion de alegători pe care îi ignorase în ciuda semnalelor primite după primul tur. Acest segment nou de votanţi a făcut diferenţa dintre cele 6.242.825 voturi primite de Klaus Iohannis şi cele 5,2 milioane de voturi al lui Victor Ponta, constituind tsunami-ul pornit din diaspora devastator pentru PSD.

Meleşcanu este primul cap căzut după înfrângerea de circa 10 procente la scor şi, evident, sabia a aparţinut conducerii PSD. Fostul şef al SIE –  el însuşi candidat la Preşedinţie dar cu un rezultat ruşinos în primul tur, de 0,9% voturi -, spune acum că îşi asumă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat la secţiile de vot din străinătate, insistând însă că nu avea altă cale.

La fel a invocat şi Corlăţean când a demisionat, spunând “Nu vreau să încalc legea”. 

Remaniere lărgită

Potrivit unor surse din PSD, premierul Ponta pregăteşte o remaniere mai largă a Guvernului, care să cuprindă, pe lângă portofoliul Externelor, pe cel al Culturii (îi expiră interimatul lui Victor Ponta), al Finanţelor (Ioana Petrescu) şi al Educaţiei (Remus Pricopie).

Proba de foc va trebui dată însă de PSD astăzi, în Camera Deputaţilor, unde trebuie – potrivit solicitării lui Iohannis şi promisiunii lui Ponta – să fie respinsă Legea amnistiei şi graţierii şi să fie aprobate toate cererile Justiţiei pentru cercetarea deputaţilor penali – inclusiv a fostului ministru PNL Daniel Chiţoiu, pentru care Camera a făcut scut împotriva începerii urmăririi penale a acestuia în dosarul ASF. 

Alţi doi foşti miniştri, acum deputaţi, au fost scăpaţi de mâna lungă a justiţiei, tot prin votul colegilor din Cameră: Laszlo Borbely – UDMR şi Victor Paul Dobre – PNL. Ei nu trebuie să aibă regim preferenţial.

Sunt însă şi doi parlamentari care de 1 an şi o lună au sentinţe definitive de incompatibilitate din partea ÎCCJ dar nu sunt revocaţi din Parlament – pe modelul lui Mircea Diaconu: senatorul UDMR Akos Mora şi deputatul PDL Ştefan Bucur.

Cele mai recente solicitări ale DNA sunt pentru încuviinţarea arestării preventive – vot tergiversat din octombrie – a deputatului şi membru PSD în Comisia juridică, Ioan Adam – în acelaşi dosar în care a fost arestat Viorel Hrebenciuc şi este cercetat penal socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu -, şi, de săptămâna trecută, pentru arestarea penelistului Mircea Roşca.

Nu trebuie uitat însă că deputatul PSD Radu Cosma a fost salvat de arestarea preventivă tot prin votul Camerei Deputaţilor, unde premierul Victor Ponta a ţinut să voteze primul, demonstrativ.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.