Evitaţi expunerea la frig pe ger extrem!

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, în aceste zile cu ger extrem, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor, şi să consume fructe, legume şi alimente bogate în proteine. În caz că deplasarea în spaţii deschise este strict necesară, trebuie folosite mijloace de protecţie adecvate: căciuli, mănuşi etc. Expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute duce la degerături. În acest caz este interzisă tratarea “după ureche”.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării, în condiţii de temperaturi scăzute. Deci trebuie să stea în casă.

De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.

În această perioadă, o atenţie specială trebuie acordată copiilor. Aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate şi nu este indicat sa fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Prin structurile subordonate Ministerului Sănătăţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu autorităţile locale, se vor asigura măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.

Ministerul Sănătăţii atenţionează direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de ger şi intensificări ale vântului în toată ţara, până sâmbătă la ora 18.00.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.