Miniştrii liberali demisionează

Delegaţia Permanentă a PNL a decis în această seară ieşirea de la guvernare, astfel că miniştrii şi secretarii de stat, plus şefii de agenţii guvernamentale – poziţii asimilate cu secretari de stat – vor demisiona mâine. USL s-a rupt. „Este o decizie luată cu un vot covârşitor, decizie care nu s-a luat uşor; am căutat toate speranţele, şansele de a continua alianţa pe care am dus-o 3 ani şi 20 de zile (din care 1 an şi 2 luni după alegerile din decembrie 2012 – n.r.), dar mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie”, a declarat Crin Antonescu. Cu câteva ore înainte, premierul Victor Ponta a încercat într-un discurs lacrimogen, dar neconvingător, să oprească ruperea USL, deşi cooptarea UDMR în locul PNL este ca şi bătută în cuie.

“Mâine (miercuri – n.r.), până la ora 12.00, toţi miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii guvernamentale îşi vor depune demisia la registratura Guvernului”, a anunţat Antonescu prima decizie a PNL din cele 4 luate în această seară.

Şi Mariana Câmpeanu va demisiona, a asigurat Antonescu, spunând că “fiind bolnavă, nu a putut fi prezentă în această seară, dar ne-a transmis că nu are nicio ezitare să facă acest pas”.

În al doilea rând, PNL îi cere demisia premierului Victor Ponta.

În al treilea rând, filialele PNL vor avea voie să încheia orice alianţă la nivel local, inclusiv cu PSD.

În fine, Delegaţia Permanentă a PNL a decis, cu 187 voturi “pentru”, 6 “împotrivă” şi 2 abţineri desfiinţarea USL.

Penalii PNL

PNL pleacă de la guvernare cu un ministru în puşcărie – Relu Fenechiu – , un altul care a fost silit să demisioneze după ce DIICOT l-a acuzat de subminare a economiei naţionale – Varujan Vosganian – şi un al treilea acuzat de DNA pentru fapte de corupţie – Daniel Chiţoiu.

Un al patrulea ministru, Mariana Câmpeanu, pleacă cu tinicheaua de coadă şi în verificare la ANI după scandalul pensionării soţului ei pe caz de boală şi cu handicap de gradul I, care însă conduce maşina – vehicul aparţinând Registrului Auto Român (RAR), unde unul dintre cei doi fii este director tehnic – trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Al doilea fiu,  Remus, este angajat la ASF, de unde a câştigat în ultimele două luni ale lui 2013 suma fabuloasă de 10.800 de euro.

Nu trebuie uitată şi recenta condamnare la închisoare a şefei de Cabinet a ministrului Câmpeanu, pentru că a trucat un concurs de angajare în minister.

Un fost ministru PNL – în Guvernul Tăriceanu, de această dată – a fost condamnat recent pentru fapte de corupţie: Tudor Chiuariu, care a deţinut portofoliul Justiţiei.

Cel mai “cald” caz de corupţie este cel al liderului marcant al PNL, Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a fost reţinut astăzi de procurorii DNA în dosarul ASF – Carpatica Asig şi este prezentat chiar acum instanţei Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

PNL mai are în prezent 6 miniştri:

*Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, care a venit după condamnarea lui Fenechiu;

* Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii;

* Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii;

* Gigel Ştirbu, ministrul Culturii;

* Lucia Varga, ministrul delegat al Apelor;

* Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Alţi 3 miniştri au demisionat recent şi au fost înlocuiţi cu interimari:

* Radu Stroe a plecat de la MAI după scandalul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi a fost înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR);

* Andrei Gerea a fost înlocuit temporar de Constantin Niţă (PSD), după ce a demisionat cu cântec;

* Daniel Chiţoiu a plecat de la conducerea Ministerului Finanţelor iar interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta, prin ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea.

În fine, liberalii au pierdut de bunăvoie un portofoliu important din Cabinetul Ponta: Ministerul Justiţiei, prin plecarea Monei Pivniceru la Curtea Constituţională – în locul ei fiind numit “independentul” Robert Cazanciuc, de curând înscris în PSD.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.