Ministrul Andronescu schimba examenul de BAC: Trebuie sa punem intr-o lege masuri remediale

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat duminica, dupa anuntarea rezultatelor la BAC in 30 de judete, ca Senatul trebuie sa modifice urgent acest examen, astfel incat promotia de anul viitor sa beneficieze de schimbarile operate. In paralel, Ministerul Educatiei si scolile vor lua masurile “remediale” pe care ar fi trebuit sa le adopte inca de anul trecut, cand pentru prima data rezultatele au fost catastrofale (45% rata de promovare, n.red.), dupa ce fostul ministru Daniel Funeriu a introdus supravegherea video in sali. Andronescu a mai spus ca nu i se pare normal “sa-i sanctionam pe elevi si pe parintii lor”, astfel ca in 2013 “Ministerul Educatiei va pune in concordanta ceea ce se invata 4 ani in liceu si modul in care formulam subiectele la examen”. Mai pe romaneste, subiectele la BAC vor fi mai usoare, iar universitatile vor avea studenti garla, ca pana acum doi ani.

“Vom incerca – am si vorbit cu domnul prim-ministru si este posibil – (sa adoptam, n. red.) ordonanta privind modificarea examenului de Bacalaureat promovata de Guvernul Boc, ce se afla pe masa Comisiei de invatamant din Senatul Romaniei. Eu cred ca pentru un asemenea moment de o importanta extraordinar de mare pentru societate Senatul sa-si incheie vacanta mai repede sau sa organizeze o sesiune exceptionala in asa fel incat ceea ce gandim noi sa putem sa punem intr-o lege si sa putem sta cu fruntea sus dupa examenul anului viitor. Nu ma astept sa putem face minuni intr-un an de zile. Masurile nu se vor referi doar la clasa a XII-a, ci vor fi masuri incepand cu intrarea in liceu. Este vorba despre masuri remediale pentru aducerea la standardele pe care le impune nivelul liceului si pe care, evident, le avem in standardele nationale”, a precizat ministrul.

“Vom cere scolilor sa organizeze cursuri remediale pentru sesiunea din august”

Ecaterina Andronescu a anuntat ca, in paralel, Ministerul Educatiei va lua masuri urgente pentru sesiunea de BAC din august: “Vom cere scolilor sa organizeze cursuri remediale. Este obligatia scolii sa isi ajute elevii. Subiectele nu vor fi usoare; ele sunt facute, nu putem sa le modificam”, a precizat Andronescu, numita ministru exact in prima zi a probelor scrise la examenul de Bacalaureat.

Despre rezultate, ea spune ca sunt similare celor de anul trecut si “este o dovada ca nu au fost luate masurile necesare pentru remedierea situatiei dezastruoase”. Rezultatele sunt partiale – numai 30 de judete le-au prezenta comple -, iar ministrul Educatiei admite ca “pe medie, sunt comparabile cu cele de anul trecut, intrucat “media generala se plaseaza sub 0,5 puncte diferenta”.

Judete cu cresteri de 14% si scaderi de 34% peste procentele de anul trecut

“Sunt cateva judete care au crescut peste ceea ce au avut anul trecut si sunt judete care au scazut, unele foarte mult. Astfel, Iasul a crescut cu 14%, Gorjul cu 11%, Alba si Argesul cu 10%, iar cateva judete au crescut in limita a 5 procente: Galati, Giurgiu, Tulcea si Vrancea”, a anuntat Andronescu.

“Sunt insa judete care au scazut semnificativ: Harghita cu 34 de procente, Botosani cu 17 procente, Salajul cu 16 procente, Constanta si Covasna cu 12 procente, Ilfovul cu 10 procente. In limita de pana la 5% inregistram valori sub cele de anul trecut si la Satu Mare, Calarasi, Sibiu, Buzau si Bacau. Pentru Bucuresti nu avem decat 33% raportare, deci suntem departe de a spune o concluzie”, a continuat ministrul.

“Ar fi trebuit programate masuri remediale, dar s-a redus cifra de scolarizare”

“Ar fi trebuit sa fie facute analize foarte concrete de la fiecare scoala, pana la nivel national, si pe aceste paliere sa fie programate masuri remediale foarte concret stabilite si sa fie urmarite cu o periodicitate matematica”, a mai spus Andronescu.

Fara a-l acuza direct pe fostul ministru PDL al Educatiei, Daniel Funeriu, cel care a introdus pentru prima data la examen supraveghere video, ministrul PSD a aratat ca, dupa rezultatele dezastruoase de anul trecut, Ministerul Educatiei a sanctionat nedrept elevii si scolile, prin faptul ca s-au redus cifrele de scolarizare.

“Care au fost masurile stabilite dupa rezultatele de anul trecut: sanctionarea elevului si sanctionarea scolii, prin diminuarea cifrelor de scolarizare. Stiti ca, acum, finantarea este per capita, deci, in mod normal, cand scoti din cifra de scolarizareo clasa, nu faci decat sa sanctionezi scoala respectiva. Aceste sanctiuni n-au produs efectele scontate in rezultatele despre care vorbim astazi”, a mai spus Andronescu.

“Ce vom face noi: asteptam sa inregistram toate rezultatele, asa cum sunt prevazute etapele, deci dupa contestatii, dupa care vom porni analize pe 3 paliere: la nivel national, in MECTS, cu expertii din minister si cu expertii Centrului de Evaluare si Examinare – care au si ei responsabilitate in ceea ce priveste formularea subiectelor -, apoi vom cere ca, la nivelul fiecarei scoli, la nivelul judetului si la nivelul ministerului sa avem masuri concrete, cu termene si cu responsabilitati foarte exacte pentru a incerca sa remediem aceasta situatie”, a aratat ea.

“Nu mi se pare normal sa-i sanctionam pe elevi si pe parintii lor”

“Nu mi se pare normal sa-i sanctionam pe elevi si pe parintii lor, pentru ca sanctiunea pe care, prin examen, o trimitem catre ei este o sanctiune pe care ne-o dam noua, ca societate, si lucrul acesta nu este firesc. Adica vrem ca, la nivelul ministerului, sa punem semnul unei concordante depline intre ceea ce invata elevii 4 ani de zile, cu toate masurile ce decurg din procesul de invatare, sa crestem performanta acolo, si modul in care formulam subiectele intr-un proces de evaluare”, a mai spus Andronescu.

Fata de anul trecut, ea nu a mai venit cu propunerea care a contrariat pe toata lumea, de schimbarea legii astfel incat inscrierea sa se poata face  la facultate si daca examenul de BAC nu a fost promovat. Circa 90.000 de candidati au ratat examenul anul trecut, iar anul acesta s-au inscris la BAC numai 77% din cei care au promovat liceul.

Fedorca vrea salariu egal pentru cei cu BAC si cei cu certificat de competente

La randul sau, Stelian Fedorca, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, a declarat ca una dintre propuneri este ca angajatorii sa nu mai ia in calcul Bacalaureatul la stabilirea salariului. Mai pe romaneste, el vrea ca, la salarizare, certificatele de competente dobandite de elevi la finalul liceului sa fie echivalente diplomei de BAC.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.