Momentul blu… AdBlue. Oferit de New Design Composite

O nouă cheie de control – raportul dintre consumul de motorină și cel de AdBlue este constant, pentru fiecare mașină în parte!

„Cât costă litrul de AdBlue?” – este întrebarea pe care o pun majoritatea utilizatorilor. Și este firesc să fie așa, în lipsa unei metode clare de evaluare a calității produsului.

Am arătat, luna trecută, impactul pe care îl are utilizarea unui produs neconform – creșterea consumului de motorină, a consumului de AdBlue, uzura prematură a componentelor sistemului SCR…

Un aspect important este legat de monitorizarea istoricului de intervenții asupra componentelor sistemului SCR. O rată ridicată de defectare a acestora reprezintă un semn clar că nu este utilizat un AdBlue care respectă standardele. Și acest lucru înseamnă atât costuri legate de piesele înlocuite, cât și timp pierdut în service.

În plus, consumul de AdBlue ar trebui monitorizat în relație directă cu cel de motorină. Practic, există un raport precis pentru fiecare autovehicul aflat în stare tehnică corespunzătoare, între consumul de motorină și cel de AdBlue și nu cu un produs neconform standardului ISO 22241-1:2006. Orice deviere de la acest raport reprezintă un semnal de alarmă, care poate însemna sustragere de motorină, sustragere de AdBlue.

Monitorizarea acestui raport reprezintă o cheie de control, care, la ora actuală, este puțin utilizată de către transportatori.

Creșterea consumului de motorină în raport cu cel de AdBlue înseamnă că, probabil, discutăm despre furt de motorină. Invers, creșterea consumului de AdBlue față de cel de motorină înseamnă furt de AdBlue, sau utilizarea unui produs neconform.

În concluzie, calitatea AdBlue este asigurată prin achiziționarea produsului de la furnizori de încredere și, apoi, prin monitorizarea consumului în raport cu cel de motorină. Trasabilitatea intervențiilor asupra sistemului SCR este, de asemenea, grăitoare. Testele de concentrație, cu ajutorul refractometrului, efectuate asupra AdBlue la achiziție, sunt în mică măsură elocvente, din punct de vedere al calității produsului – condiții improprii de testare, grad ridicat de eroare…, testul de concentrație fiind doar verificarea unui singur parametru calitativ din cei 15 parametri.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.