Monica Macovei cere excluderea lui "dottore" Ponta din Baroul București, unde a intrat nu prin examen, ci "prin furt intelectual"

Europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat astăzi decanului Baroului București, avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, să-l excludă pe premierul Victor Ponta din acest for deoarece nu a intrat prin concurs, ci “prin furt intelectual”. Ponta şi-a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care să renunţe singur la titlul de doctor, pentru a scăpa basma curată din acuzaţiile de plagiat. 

Decanul baroului susţine însă că abia după retragerea titlului de doctor în drept instituţia pe care o conduce va putea analiza cererea de excludere din avocatură a lui Ponta.

“Decizia domnului Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecință și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, așa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat”, afirmă Macovei în scrisoarea menționată.

Totodată, în comunicatul de presă ce însoțește scrisoarea Monicăi Macovei, europarlamentarul precizează că, dacă Ponta dorește să fie avocat, trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, “ca orice alt candidat”.

“Ponta nu poate renunța la titlul de ‘doctor’ fără să piardă titlul de conferențiar, fără să fie exclus din profesia de avocat și fără să returneze banii câștigați prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat”, adaugă Macovei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.