Oprescu: 6 km de strazi din centrul Capitalei, vandalizate

Aproximativ 6 kilometri de strazi din centrul Capitalei au fost vandalizate in timpul protestului de duminica seara in perimetrul Piata Universitatii – Piata Unirii, I.C. Bratianu, Centrul istoric, a declarat, luni, primarul general, Sorin Oprescu. Grupurile de ultrasi au distrus tot ce au gasit in cale: chioscuri de ziare, masini, garduri metalice, pomii din ghivece, bucati de caldaram, borduri, vitrine, magazine, stalpi de iluminat, semnalizatoare rutiere, semafoare, vagoane de tramvai de la capatul de linie din Piata Sf. Gheorghe. Au avut grija sa spulbere si camera video de monitorizare din Pasajul Universitatii.

“Vorbim despre distrugeri de garduri metalice, de aliniamente stradale, vitrine sparte, tonete Vodafon si de eliberare a biletelor RATB, statii RATB distruse, fire electrice rupte si nefunctionarea iluminatului public in zona C.I. Bratianu”, a precizat edilul, la Comandamentul privind evaluarea si masurile ce se impun pentru eliminarea efectelor distrugerilor din timpul evenimentelor de duminica seara.

Potrivit raportului Directiei Generale de Politie Locala si Control, in zona Pietei Unirii si a Centrului Istoric au fost sparte geamurile la trei filiale de banci, au fost vandalizate doua bancomate si au fost distruse gardurile metalice pe intreaga lungime a bulevardului I.C. Bratianu.

De asemenea, au fost sparte geamurile la 11 societati comerciale, au fost distruse 6 semafoare (Corneliu Coposu si I.C. Bratianu), a fost vandalizat infochioscul din zona Hanului Manuc, 8 statii RATB, 4 chioscuri de ziare, cosurile de gunoi si bancile de lemn de pe bulevardul I.C. Bratianu precum si cosurile de gunoi din Piata Universitatii str. Smardan, zona intersectiei B-dul Cantemir – B-dul Marasesti, B-dul Decebal, rondul de la Piata Unirii si intersectia B-dul Carol cu B-dul Bratianu, dar si bancile de lemn din Parcul Spitalului Coltea.

Pavajul a fost distrus pe 8 strazi: Halelor, Smardan/Sfantul Dumitru, zona Teatrului National, Ion Ghica, Baniei, Cavafii Vechi, Nicolae Balcescu, Stavropoleos. Totodata, au fost devastate ghivecele cu plante ornamentale si vandalizat un automat de sandwich-uri. Au fost doborati la pamant stalpii de iluminat din zona Curtea Veche, cei din fata magazinului Unirea si de pe strada Edgar Quinet.

Masinile Politiei Locale, avariate

Pe Splaiul Unirii a fost vandalizat un ATM de cartele telefonice, precum si o cabina telefonica, iar in zona strazii Selari a fost devastat gardul de lemn al santierului arheologic, dar si o cabina a postului de Politie Locala. Au fost avariate si 5 masini, dintre care 2 apartin Politiei Locale. Despre atributiile acesteia, Oprescu a spus ca protejeaza de vandalism obiectivele Primariei Capitalei, precum muzee, teatre.

Potrivit aceluiasi raport, a fost incendiat un panou publicitar, au fost rupte mai multe indicatoare rutiere si vandalizata o baraca de muncitori din intersectia Corneliu Coposu – I.C. Bratianu. Si semnele de circulatie au fost deteriorate si pe strada Coltei, in zona B-dului Cantemir la intrarea in pasaj si a intersectiei acestuia cu B-dul Marasesti. Totodata, camera video de monitorizare din Pasajul Universitate a fost distrusa.

Potrivit responsabililor RATB, au fost avariate 4 vagoane de tramvai si a fost spart geamul cabinei de vanzare a cartelelor de calatorie de la capatul de linie Sfantul Gheorghe.

Ambulanta a intervenit la 53 de solicitari si a internat 5 raniti

Potrivit Raportului Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale, care a monitorizat cazurile semnalate Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si SMURD, au fost inregistrate 53 de solicitari si 5 pacienti internati: cate doi la Spitalul de Urgente Oftalmologice si Spitalul Municipal si un pacient la Spitalul Sf. Pantelimon.

In prezent sunt spitalizati 3 pacienti, un jandarm cu traumatism de piramida nazala si doi protestatari cu fracturi de gambe.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.