OPTEX REDSCAN – Soluţia optimă pentru prevenirea accidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată

OPTEX®, lider mondial în materie de tehnologii de detecţie, anunţă disponibilitatea în România a senzorului REDSCAN.

REDSCAN este un senzor laser premiat care poate detecta oameni, obiecte şi vehicule cu raza maximă de 30 m. Aceasta poate analiza mărimea, viteza de deplasare şi distanţa faţă de senzor a obiectelor sau a persoanelor urmărite şi poate activa camerele de supraveghere şi alte sisteme de securitate.

Senzorul poate fi folosit într-o arie largă de scenarii, putând fi integrat în sisteme ce au rolul de prevenire a accidentelor produse pe trecerile la nivel cu calea ferată, sau în soluţii ce au drept scop detectarea acţiunilor de vagabondaj sau securizarea locuinţelor.

Atunci când este integrat într-o soluţie dedicată trecerilor la nivel cu calea ferată, REDSCAN se evidenţiază rapid. Scopul lui este să prevină accidentele, acestea conducând de multe ori la pierderea de vieţi omeneşti sau la provocarea de leziuni serioase.

cale ferata, trecere nivel, Redscan (3)

Fiind un produs dedicat în primul rând protejării persoanelor şi nu bunurilor, REDSCAN nu înlocuieşte soluţiile radar. Acestea din urmă au rolul de a detecta şi identifica obiecte şi vehicule de dimensiuni mari care pot provoca daune trenurilor sau pot pune în pericol siguranţa călătorilor. Senzorul OPTEX are rolul de a proteja pietonii şi bicicliştii care traversează şinele de calea ferată şi care, dintr-un motiv sau altul, rămân blocaţi între bariere.

cale ferata, trecere nivel, Redscan (2)

„Din păcate, aproape în fiecare zi, în diferite colţuri ale planetei, sunt ucişi sau răniţi grav civili pentru că rămân blocaţi între bariere. Trecerile la nivel cu calea ferată sunt periculoase, însă nu mulţi sunt cei care conştientizează acest aspect şi îşi iau toate măsurile de precauţie. Suntem în situaţia în care semnalele sonore şi luminoase nu sunt suficiente pentru a asigura protecţia necesară. Senzorul REDSCAN este un produs care poate asigura un nivel ridicat de protecţie civililor, acesta acţionând în mod activ. Prin intermediul lui, fiecare aspect poate fi controlat. Este atât de sensibil încât poate să detecteze chiar şi un copil de nouă ani care stă în picioare sau culcat, pe calea ferată”, a declarat Jacek Wójcik, Sales Director CEE şi reprezentant pentru România.

Funcţionalitate – metode de protecţie performante

Senzorul integrează o funcţionalitate de “definire şi alocare” ce permite utilizatorilor să genereze un număr de arii de detecţie independente, în funcţie de scenariul instalării. Fiecare arie poate să acopere 30 cm2. REDSCAN poate fi integrat cu platformele Milestone XProtect. Astfel, senzorul poate transmite încontinuu informaţia scanată către platformele VMS şi poate activa alarme şi sisteme de siguranţă.

Detalii tehnice

REDSCAN este un dispozitiv ce transmite fascicule de lumină foarte precis. Scanerul trimite câte un fascicul la fiecare 0,25 de grade şi face o scanare completă o dată la 20 de secunde. Prin urmare, la fiecare rotaţie senzorul trimite 750 de raze de lumină, reprezentând astfel un total de 15.200 de raze în fiecare secundă.

cale ferata, trecere nivel, Redscan (1)

Dacă un fascicul de lumină este reflectat, atunci scanerul măsoară distanţa până la acel obiect. Fiecare fascicul are o lăţime egală cu 0,25 de grade, ceea ce se traduce printr-o relaţie de adiacenţă. Astfel se creează o linie continuă de-a lungul întregii arii scanate, în mod continuu. Senzorul este atât de sensibil încât orice obiect ce poate reflecta lumina poate fi descoperit.

Implementare

În 2015, OPTEX REDSCAN a fost ales de către un integrator din Marea Britanie pentru a fi elementul principal al unui sistem de securitate dedicat zonelor de trecere la nivel cu calea ferată din Regat. Soluţia fost comandată de către Network Rail, companie cunoscută anterior sub numele de Railtrack. Network Rail deţine o bună parte din infrastructura de cale ferată din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, iar în 2014 compania a devenit o instituţie a statului.

Network Rail a dorit să asigure o siguranţă sporită civililor la trecea prin punctele de cale ferată şi a realizat acest lucru prin adăugarea unui detector suplimentar senzorilor RADAR şi sistemelor CCTV. Soluţia implementată se bazează pe senzorul OPTEX Redscan şi este complet automată.

Astfel, în cazul în care în zona delimitată nu este detectată nicio prezenţă umană sau obiecte, barierele sunt lăsate în mod automat, iar mecanicul de tren primeşte undă verde pentru a trece de această zonă. Dacă sunt, în schimb, detectate persoane sau obiecte, atunci barierele sunt ridicate în mod automat, iar mecanicul primeşte un mesaj în care i se cere oprirea trenului. De asemenea, dacă sistemul detectează un obiect static, acesta este verificat de trei ori pentru a se încerca surprinderea oricărei mişcări. În cazul în care în zona respectivă nu există o persoană care poate investiga situaţia, mecanicul de tren primeşte un mesaj prin care i se transmite că poate înainta cu maxim 8 km/h.

Au fost dezvoltaţi algoritmi specifici pentru analizarea obstacolelor, soluţia funcţionând chiar şi în zone în care ninsoarea cauzează probleme.

Până acum, soluţia a fost instalată în 60 de puncte ale Network Raid, urmând ca alte 80 să urmeze în perioada imediat următoare. Numărul total de treceri la nivel cu calea ferată în care se va instala soluţia este estimat la 400, cifra urmând a se atinge în următorii cinci ani.

OPTEX REDSCAN este disponibil în România în ofertele partenerilor OPTEX.

OPTEX Co., Ltd este lider global în dezvoltarea de soluţii de detecţie, senzorii OPTEX dedicaţi supravegherii de interior şi de exterior având o distribuţie la nivel mondial. Printre produsele lansate se numără atât detectoare cu fir şi wireless, cât şi senzori specializaţi ce au rolul de a activa sistemele CCTV. De asemenea, OPTEX este dezvoltatorul unui detector laser de Clasa I, dedicat celor mai severe integrări de sisteme de securitate. De la lansare şi până acum, OPTEX şi-a construit reputaţia la nivel mondial de producător de produse şi tehnologii inovative şi de calitate. Mai multe detalii la: https://www.optex-europe.com/products/ .

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.