Parlamentul European dezbate situaţia politică din România

Parlamentul European dezbate miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, de la ora locală 15.00 (16.00 ora României), situaţia politică de la Bucureşti, după ce ascultă poziţiile informative exprimate de Comisia Europeană, reprezentată de Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, libertăţi fundamentale şi cetăţenie, precum şi de preşedinţia Consiliului UE. Dezbaterea nu se va încheia cu o rezoluţie a PE, iar timpul pentru dezbatere va fi de aproximativ 30-40 de minute, în funcţie de numărul de întrebări care vor fi adresate oficialilor CE. În paralel, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi miniştrii Titus Corlăţean şi Dan Şova vor organiza, miercuri după-amiază, la Strasbourg, o conferinţă de presă pentru a prezenta punctele de vedere ale Parlamentului şi Guvernului, ei neputând participa la dezbaterea din plenul PE privind situaţia din România. Premierul Victor Ponta a preferat să-I trimită pe cei 3 pentru a a explica, din punctul de vedere al USL, situaţia din România.

Eurodeputaţii români din PSD, PDL, PNL şi UDMR s-au pregătit pentru dezbaterea de circa 40 de minute privind situaţia politică din România, cu discursuri, întrebări, poziţii scrise, precum şi cu mobilizarea grupurilor din care fac parte.

Din partea PDL vor lua cuvântul europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, de la PSD vor vorbi în plen Cătălin Ivan, Corina Creţu şi Ioan Enciu, din partea PNL va lua cuvântul Norica Nicolai. Cei doi eurodeputaţi UDMR, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba, vor adresa o intervenţie scrisă.

Cătălin Ivan (PSD) a declarat că dezbaterea în PE reprezintă o bună ocazie pentru a o întreba pe comisarul Reding “ce înţelege prin lovitură de stat şi puci parlamentar”, în condiţiile în care Curtea Constituţională a României a spus că toate demersurile politice din ultimele două luni au fost constituţionale, iar referendumul a decurs legal.

De partea cealaltă, Cristian Preda (PDL) susţine că ” presa internaţională a discutat toată vara despre România, au fost declaraţii ale oficialilor europeni”. “Este firesc ca Parlamentul European să discute despre problemele care au fost preocupante pentru opinia publică internaţională, pentru statele membre şi Comisia Europeană. Parlamentul European este cadrul instituţional în care se discută despre evenimentele politice europene”, a insistat el.

El a amintit că delegaţia PDL a mai cerut o dezbatere în PE cu privire la situaţia din România imediat după instalarea Guvernului Victor Ponta şi în 2 iulie, însă colegii de la PSD şi PNL şi-au convins atunci grupurile politice S&D şi ALDE că nu e cazul pentru o dezbatere în acest sens. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.