Parlamentul sârb a majorat TVA şi acciza la motorină

Parlamentul Serbiei a adoptat, marţi, o rectificare bugetară însoţită de măsuri de austeritate ce vor fi aplicate începând cu 1 octombrie, printre care majorarea TVA de la 18 la 20% şi creşterea cu 10 eurocenţi a accizei la ţigări şi cu 5 eurocenţi a celei la motorină, transmite AFP. Scopul măsurilor este reducerea cu 1 miliard de euro a deficitului bugetar, care aproape s-a dublat faţă de prognozele iniţiale ale bugetului pe anul în curs.

Bugetul pe 2012 rectificat prevede un deficit de 6,2% din PIB, faţă de 7,1% cât este în prezent, o inflaţie de 9,1% – aproape dublă faţă de proiecţia iniţială de 5,5% – şi o contracţie a economiei de 0,5%. La sfârşitul anului, datoria publică ar putea atinge 60% din PIB, a declarat premierul Ivica Dacic.

Fondul Monetar Internaţional a îngheţat în februarie acordarea unui împrumut de rezervă de 1 miliard de euro pentru o perioadă de 18 luni, din cauza nerespectării de către Guvernul Serbiei a unor condiţii, în special menţinerea deficitului bugetar la maximum 4,25% din PIB şi a datoriei publice la cel mult 45% din PIB. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.