Pivniceru şi Corlăţean au instalat-o pe Kovesi la Bruxelles

Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, şi Titus Corlăţean, ministrul de Externe, sunt cei care au orchestrat trimiterea la Bruxelles a fostului procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, pe postul de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Kovesi va ocupa acest post creat de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, prin HG nr. 838/13.08.2008, şi neocupat de nimeni până în prezent. Amintim că, marţi seara, Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat detaşarea Laurei Codruţa Kovesi la Ministerul Afacerilor Externe, pentru o perioadă de 3 ani.

Hotărârea de Guvern nr. 838/2008 privind structura şi încadrarea cu personal a Misiunii Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (UE), prevede înfiinţarea unui “post de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie”.

Ministerul Justiţiei precizează că a solicitat, marţi, sprijinul MAE în vederea demarării procedurii de ocupare de către fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a postului de ministru-consilier.

“S-a solicitat CSM detaşarea magistratului pe o perioadă de 3 ani în cadrul MAE, cererea fiind aprobată în şedinţa Secţiei pentru procurori care a avut loc la aceeaşi dată. Propunerea Ministerului Justiţiei a avut la bază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pe lângă instituţiile europene, în contextul în care România se află încă sub monitorizarea CE în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi s-a bazat pe experienţa şi calităţile profesionale care o recomandă pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

La rândul său, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a explicat miercuri searăcum s-a făcut detaşarea în MAE a Laurei Codruţa Kovesi, pentru o perioadă de 3 ani, pentru ca acesta să poată ulterior pleca la Bruxelles.

“Ieri (marţi – n.r.) am fost contactat de conducerea Ministerului Justiţiei şi de d-na ministru al Justiţiei, care mi-a spus că, în urma discuţiei cu d-na Kovesi, s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justiţiei să aibă un înalt reprezentant în cadrul misiunii noastre permanente pe lângă UE, care să promoveze interesele pe linia reformei Justiţiei”, a afirmat Corlăţean, într-o intervenţie telefonică, la un post naţional de televiziune.

Amintim că de rezultatul raportului interimar din decembrie al MCV va depinde intrarea României în Schengen, cel mai probabil în martie 2013, în cadrul primei întâlniri a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.