UPDATE! Ploi şi vijelii în toată ţara, până la ora 21.00. Ponta, la comandamentul lui Oprescu

Ploile vor continua astăzi până la ora 21.00 în regiunile sudice şi, local, în centrul şi estul ţării fiind mai ales averse, trecător însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. Chiar dacă România a scăpat în această dimineaţă de Codul Galben, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis această informare care poate fi la fel de gravă pentru zonele deja îmbibate cu apă sau chiar inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele zile.

Potrivit informării ANM, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp, iar izolat, mai ales în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea, vor fi posibile cantităţi de aproximativ 25 l/mp.

Ion Sandu, directorul ANM, anunţa încă de ieri, la videoconferinţa cu prefecţii care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, că în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova va continua să plouă şi după ce avertizarea Cod Galben va fi ridicată.

El a arătat că în restul teritoriului care nu este cuprins în atenţionare vor fi emise astăzi, probabil, atenţionări immediate – cum s-a întâmplat şi aseară pentru Bucureşti, când a avut loc o rupere de nori -, dar în aceste zone nu va ploua continuu.

Oprescu face comandament după potop

Primarul general Sorin Oprescu a convocat pentru astăzi, la ora 13.00, Comandamentul pentru vreme rea, după inundaţiile de aseară, care l-au luat cam pe nepregătite – fiind duminică, iar avertizarea nowcasting emisă de ANM reuşind abia după trecerea furtunii să-i mobilizeze pe cei de la Apa Nova.

UPDATE ora 13.10: “Nici conductele interplanetare nu ar fi putut face faţă cantităţilor de apă de 60 l/mp căzute ieri în Bucureşti”, a declarat Sorin Oprescu, mulţumindu-le celor de la Apa Nova pentru modul cum au acţionat cu pompele să scoată apa din Pasajul Unirii, care se inundă, de altfel, la fiecare ploaie.

La Comandamentul lui Oprescu a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care nu a putut spune însă, încolţit de jurnalişti, care este scopul vizitei. Concret, în afară de a repeta că metroul va fi transferat Primărie Capitalei şi că Guvernul lucrează bine cu această instituţie, prim-ministrul nu a spus nimic nou.

“N-am venit în mod special pentru potopul de aseară, dar aveam oricum o întâlnire programată pe teme metroului, a pistelor de biciclişti (pentru care Guvernul a alocat acum o săptămână 10 milioane de euro) şi a altor teme comune”, a arătat Ponta.

El a mai spus că l-a întrebat pe primarul general dacă are nevoie de ceva pentru “potop”, iar “aşa cum ştiam, domnul Oprescu a spus că se descurcă”. 

De mâine se încălzeşte

De marţi se opresc ploile şi începe să se încălzească, astfel că până vineri vom avea chiar şi temperaturi de 23…24 de grade Celsius, dar sâmbătă după-amiază este posibil să revină ploile, în vest şi nord-vest, aducând un nou episod de instabilitate atmosferică.

La munte ninge

Până atunci, la munte, la altitudini înalte, s-au întors ninsorile. Astfel, în Harghita-Băi (1.350 m),  stratul de omăt atinge 2 cm, după ce ploile de peste noapte s-au transformat în lapoviţă şi apoi ninsoare.

Vântul de 50 km/h accentuează senzaţia de frig, cea mai scăzută temperatură din judeţul Harghita, de minus 1,4 grade Celsius, a fost înregistrată, de dimineaţă, la staţia meteo Bucin.

La Miercurea Ciuc, termometrele au indicat 3,6 grade Celsius, iar cantitatea de precipitaţii căzută în ultimele 24 de ore, de 24 l/mp, a fost cea mai mare din judeţ.

Potrivit meteorologilor, vremea va continua să se răcească în intervalul următor, marţi dimineaţă fiind prognozate minime de până la -3 grade Celsius în depresiunile Ciuc şi Giurgeu. În cursul zilei însă, vremea va deveni plăcută, cu maxime care pot ajunge la 16 grade Celsius.

Luna mai este cea mai ploioasă a primăverii, dar estimările meteorologilor arată că în acest an arată că se va depăşi media cantităţilor de apă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.