Ponta dă tonul retragerii titlurilor de Doctor obţinute prin “copy-paste”. Prima victimă: Olguţa Vasilescu, suspectată de plagiat

Prin gestul său de a renunţa la titlul de Doctor în Drept, în urma scandalului de acum 2 ani şi jumătate privind plagiatul la care a recurs în elaborarea tezei, premierul Victor Ponta a dat tonul verificării mai multor politicieni deveniţi prin fals „dottore”. Prima victimă este Lia Olguţa Vasilescu (PSD), primar al Craiovei: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a înştiinţat-o că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

Noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pare că va avea mult de muncă de aici încolo, chiar dacă în acest moment nu ştie sigur modalitatea de operare a retragerii titlurilor de Doctor obţinute prin fraudă. El asigură însă că „nu o să temporizez în niciun fel ceea ce va trebui să fac conform legii”.

Până acum, specialiştilor Universităţii Bucureşti (UB) le-a ridicat semne de întrebare şi teza de doctorat a Olguţei Vasilescu, purtând titlul “Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne” şi susţinută în 2007, la Facultatea de Sociologie.

Ieri, în aceeaşi zi în care rectorul UB a solicitat ministrului Educaţiei să-i retragă lui Ponta titlul de Doctor în DreptComisia de Etică a UB a cerut  Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), să verifice teza Olguţei, constatând că are mai multe pasaje neatribuite iar capitolul 7 este preluat integral.

Cu siguranţă că operaţiunea retragerii titlului de Doctor impostorilor este însă abia la început. De altfel, aşa cum se precizează în solicitare, Comisia de Etică a UB s-a autosesizat şi a luat în discuţie acest caz în 2013, dar “nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe”.

Regim special pentru demnitari

Iată care sunt motivele obiective: potrivit OUG 28/2011, numai CNECSDTI este abilitată să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Mai pe româneşte, orice alt posesor de doctorat poate fi verificat de Comisia de Etică a universităţii de la care a obţinut titlul de Doctor, mai puţin parlamentarii, guvernanţii şi alţi privilegiaţi ai statului.

În aceste condiţii, UB cere să fie examinată “suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova”, precizând că propria Comisie de Etică a UB a realizat un referat asupra tezei.

“Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, se mai arată în sesizarea semnată de preşedintele Comisiei de Etică a UB, prof. dr. Marian Popescu.

Olguţa, traducătoare

Olguţa Vasilescu a luat foc, susţinând într-o conferinţă de presă că “acel capitol 7 îmi aparţine, o voi da în judecată pe cea care a declarat că am copiat” – adică pe conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş. 

Pe blogul său, Olguţa explică în stilul extrem de violent cu care ne-a obişnuit – şi, evident, cu repetate referiri la duşmanii politici pe care îi are -, că “Plagiatul era greu de dovedit, din moment ce nimeni în România nu a scris mai mult de 20 de pagini despre Pareto şi singura traducere a “Tratatului de sociologie generală” se află în posesia mea (doar primele doua volume au fost publicate), din simplul motiv ca eu l-am tradus în română”.

Trebuie precizat că plagiatul nu înseamnă doar preluarea unor pasaje sau capitole din alte lucrări fără să se precizeze sursa în subsolul fiecarei pagini a tezei de doctorat, ci şi introducerea unor pasaje sau capitole dintr-un volum publicat chiar de autorul tezei, dacă nu precizează faptul că a dezvoltat ideile în lucrarea de doctorat – caz de autoplagiat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.