Ponta: INS-ul a greşit, avem aproape 4% creştere economică

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat Guvernul că a greşit estimările privind creşterea economică pentru T1 şi că avem 3,9% creştere, nu 3,8%. Însă şi noile date revizuite sunt tot provizorii, dar faţă de cele comunicate în 4 iunie acum există informaţii statistice suplimentare privind PIB, respectiv cele referitoare la transportul de pasageri şi transportul de mărfuri şi datele rectificate privind importurile şi exporturile de bunuri şi servicii din Balanţa de Plăţi. Cu tot acest avans economic spectaculos, investiţiile rămân tot mai mici cu 7,4% în T1 faţă de aceeaşi perioadă din 2013. 

“E un început de lună foarte bun. INS-ul ne-a spus că a greşit, nu e 3,8 creşterea economică, e chiar 3,9. Avem o creştere a consumului, ceea ce înseamnă că oamenii încep să aibă din nou încredere şi toate măsurile pe care le avem de la 1 iulie, şi pe partea economică, dar şi pe partea socială, sunt foarte bine recepţionate”, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

INS a revizuit în scădere cu 1,23 miliarde lei PIB estimat pentru T1, de la 127,62 miliarde lei la 126,38 miliarde lei, şi în creştere avansul economic de la 3,8% la 3,9%, susţinut de valoarea adăugată brută totală, care şi-a mărit contribuţia cu 0,1 puncte.

PIB, serie brută, estimat pentru T1 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de T1 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise astăzi de INS.

Revizuirea PIB a avut la bază:

  • datele administrative detaliate privind execuţiile bugetare şi date contabile ale companiilor publice reclasate în sectorul “Administraţii publice” utilizate la elaborarea secvenţei complete de conturi a acestui sector;
  • date statistice rectificate pentru ultima lună din cadrul trimestrului, privind indicii pentru producţia industrială, preţurile producţiei industriale, lucrările de construcţii, cost în construcţii, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul – cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata, pentru servicii de piaţă prestate populaţiei şi în special întreprinderilor
  • date statistice suplimentare privind transportul de pasageri şi transportul de mărfuri şi datele rectificate privind importurile şi exporturile de bunuri şi servicii din Balanţa de Plăţi.

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat în prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de T4 2013 şi cu 4% faţă de T1 2013.

INS a revizuit şi aceste date, cu un PIB în scădere cu 1,5 miliarde lei, dar creşterea economică mai mare cu 0,1 puncte faţă de T4, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), şi cu 0,2% faţă de T1 2013 (de la 3,8% la 4%).

“Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat”, se arată în comunicatul INS.

Estimări FMI, BM, CE

FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit comunicării după misiunea din luna iunie a Fondului în România.

Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Comisia Europeană anticipează şi ea că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.