Ponta, lui Mazăre: „Şova a dat drumul la proceduri pentru Portul Constanţa”. Băsescu: „Marele barcagiu s-a dus să-i dea portul măscăriciului naţional”. Predoiu: “Intră la puşcărie”

Premierul Victor Ponta l-a asigurat astăzi la Constanţa, pe primarul Radu Mazăre, că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local a început şi va continua „chiar dacă există riscul să se supere cineva, domnul Băsescu”. Replica preşedintelui nu a întârziat: „Marele barcagiu Victor Ponta s-a dus la mare ca să mănânce mazăre şi să-i dea portul măscăriciului naţional pentru că este ultimul lucru pe care nu îl avea pe litoral”. Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, l-a avertizat pe Ponta că riscă închisoarea, deoarece încalcă Legea privatizării. În prezent, acţionarul majoritar este Ministerul Transporturilor (60%), iar Primăria Constanţa şi Fondul Proprietatea deţin câte 20% din acţiuni.

“Am dat drumul, domnul Șova a dat drumul la proceduri. De altfel, eu stabilisem acest lucru și cu doamna ministru Mănescu, dar n-am mai reușit să dăm drumul atunci la proceduri și a dat drumul domnul Șova. Și eu am foarte mare încredere că autoritatea locală, alături de privații care investesc, și de Guvern, vor avea mai multă minte și vor dezvolta portul mai bine decât l-a dezvoltat Guvernul în 20 de ani. Adică, de fapt, cum nu l-a dezvoltat guvernul, oricare a fost acela în 20 de ani”, a spus Victor Ponta mai întâi, în vizita de lucru de la podul Agigea, întrebat când va avea loc transferul de acţiuni.

“Portul Constanța, mai spun încă o dată, cred că cea mai bună idee și în direcția aceasta mergem, și anume: încă 15% din acțiuni le scoatem pe bursă, toți banii care vin nu-i iau la buget, ci-i lăsăm pentru dezvoltarea portului. În felul acesta avem o treime capital privat, o treime autoritatea locală și o treime Guvernul și, fiind și listat la bursă, ai transparență, ai investiții, ai implicarea autorității locale și în felul acesta putem să dezvoltăm portul și dezvoltăm orașul; pentru că este absolut anormal, portul acesta parcă e undeva…nu știu.. la Botoșani sau la Satu Mare, e în Constanța, e normal ca oamenii din Constanța să aibă și ei un cuvânt de spus și o participare, la fel și guvernul și la fel și capitalul privat. Și un beneficiu, e absolut logic. Cum am făcut cu Transgazul, Transelectrica şi Romgaz şi s-a dovedit un model de succes”, a adăugat el, la Constanţa, unde s-a întâlnit cu Mazăre.

Cei doi au mers în cartierul de locuinţe sociale „Henry Coandă” – pentru care Mazăre are dosar penal la DNA pentru că ar fi luat şpagă 175.000 de euro -, apoi la una dintre pasarelele pietonale aflate în construcţie la Mamaia, şi pe faleză, unde au loc lucrări.

Premierul a reluat subiectul pentru a treia oară, la Tulcea: “Portul Constanța, în viziunea Guvernului pe care-l conduc, trebuie să aibă în primul rând o mai mare participare a investitorilor privați. Vom scoate pe bursă 15% din acțiuni și vom avea până la 35% investitori privați. O treime va rămâne la Guvern, iar o alta la autoritatea locală. În multe state europene, participarea autorităților locale în porturi depășește 51%, dar am considerat că încă nu avem un management suficient la autoritatea locală. Mai mult, toți banii primiți din acțiuni îi vom lăsa în companie, iar în felul acesta vom avea transparență, bani pentru investiții și o implicare similară unor exemple de succes din alte state”.

Despre portul din municipiul Tulcea, Victor Ponta a spus că Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru transferul lui de la Administrația Porturilor Dunării Maritime din Galați la autoritățile locale tulcene, susținând că există și posibilități ca în această formulă portul să poată atrage fonduri europene.

OUG pentru Mazăre, să construiască şi vara pe faleză

La Mamaia, premierul i-a promis lui Mazăre că o să emită marţea viitoare o Ordonanţă de urgenţă prin care îi va permite să construiască pe plajă şi pe faleză şi în sezonul estival. Mazăre i s-a plâns că nu poate termina lucrările până la 15 mai şi va trebui să le întrerupă.

“Constructorul a promis că până pe 15 iunie este gata, dar este o OUG dată de madam Udrea când era ministru, ca să nu se mai construiască între 15 mai şi 15 septembrie nimic în staţiunile de pe litoral”, a mai afirmat Mazăre.

Ponta l-a întrebat: “Şi când să construieşti, iarna?”. Mazăre i-a răspuns: “Păi nici iarna nu este voie, pentru că nu permite Inspectatoratul de Stat în Construcţii”.

Premierul l-a mai întrebat dacă are pregătite carele alegorice pentru carnaval, Mazăre i-a spus: “Aveam o şedinţă cu cei de la cluburi care au care alegorice, ca să-i mai impulsionez, dar nu am putut ajunge că era în ziua în care m-au băgat la beci”.

“Cred că erau invidioşi (cei de la DNA, n.r.)”, a replicat Ponta.

Încurcături în procente

Deocamdată nu ştim exact procentele, Dan Şova anunţând că 13% din acţiuni va ceda de la Ministerul Transporturilor Primăriei Constanţa, iar 14% va lista pe bursă.

Acum, Ponta spune că vor fi listate pe bursă 15% din acţiuni. Cel mai precis vom afla miercurea viitoare, după şedinţa Guvernului.

Predoiu: Ca de la jurist la jurist, dacă semnaţi HG intraţi la puşcărie

Tot astăzi, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei în guvernele Tăriceanu, Boc şi MRU, acum “migrat” de la PNL direct prim-vicepreşedinte la PDL, l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că va intra în puşcărie dacă va semna această Hotărâre de Guvern privind transferul de acţiuni “cu titlu gratuit”.

“Se pregăteşte adoptarea unei HG prin care 13% din acţiunile Portului Constanţa să fie transferate cu titlu gratuit – subliniez: cu titlu gratuit – în proprietatea CL Constanţa. Aceasta este prima pagină a proiectului de hotărâre, acest proiect de hotărâre urma să intre ieri în şedinţa de Guvern. Dacă va fi adoptată, HG va fi nelegală deoarece încalcă Legea privatizării şi nu ţine cont de avizele date de direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor”, a arătat Predoiu, într-o conferinţă de presă.

“Eu vreau să spun, nu ca politician, nu ca prim-ministru ce se află, nu ca opozant, vreau să-i spun aşa, ca de la jurist la jurist, de la avocat la procuror: Domnule Ponta, dacă semnaţi această hotărâre de guvern, acest proiect aşa cum este el scris astăzi, intraţi în puşcărie. Să nu spuneţi că nu v-am zis!”, a avertizat Predoiu.

El s-a legat şi de vizita lui Ponta la Mazăre: “Înţeleg că vizitează Portul Constanţa. Seamănă foarte mult (…) cu vizita a doi gangsteri care fac o recunoaştere înainte să dea lovitura, înainte să dea spargerea; se duc să vadă ce este acolo, e vreun geam deschis, e vreo uşă lăsată fără încuietoare, seamănă cu vizita a doi oameni onorabili”.

Băsescu: Ponta este un supus al baronetului corupt

Într-un interviu la B1Tv, preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că „este un supus al baronetului corupt din teritoriu”.

“Marea problemă a PSD este că el, ca partid mare, nu are un comportament democratic. Este exact mesajul pe care ni l-au dat şi americanii, dar pe care îl găsiţi în Strategia de apărare a României, şi anume controlul grupurilor nelegitime asupra deciziei guvernamentale. Asta se întâmplă în PSD. Acum, marele barcagiu Ponta s-a dus la mare să mănânce mazăre, să-i dea portul, pentru că e ultimul lucru pe care nu îl avea măscăriciul naţional pe litoral. Nu e în regulă”, a afirmat şeful statului.

În 14 aprilie, Băsescu atrăgea atenţia că “Portul Constanţa trebuie să rămână administraţiei centrale, Mazăre vrea să mulgă de acolo”.

Acum, preşedintele a mai spus că “apărarea baronilor aduşi în faţa procurorilor, poziţiile extrem de ferme ale lui Ponta de a susţine acest baronet corupt sunt semnul că România riscă să intre sub controlul politic al unor grupări nelegitime”.

Traian Băsescu a precizat că premierul nu este nici măcar o marionetă, pentru că atunci când nu te uiţi la ea, dă din mâini şi dă aparenţa că ar fi independent.

“Victor Ponta este un supus al două linii extrem de negative, baronetul corupt din teritoriu şi trusturile media, iar supunerea faţă de Voiculescu este catastrofală din punctul de vedere al credibilităţii în rândul partenerilor noştri”, a completat preşedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.