Ponta merge la Merkel exact de inundaţii. Vizită la Daimler

Prim-ministrul Victor Ponta va efectua, luni şi marţi, o vizită oficială în Germania, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel, dar momentul a căzut cum nu se poate mai prost: Germania este grav afectată de inundaţii. Pe agenda discuţiilor figurează relaţiile bilaterale, teme europene şi regionale, dar mai ales politica internă românească, pentru că Victor Ponta merge, de fapt, să-şi pună cenuşă în cap, după ce anul trecut în vară a dat cu oiştea-n gard şi faţă de Merkel, şi faţă de Barroso. Cu Barroso a rezolvat problema, iar acum vrea să-i arate şi Angelei Merkel că România are stabilitate politică şi că este un partener esenţial pentru Germania în regiune. În timpul vizitei din 18 octombrie la Bucureşti, Merkel nu s-a întâlnit cu Ponta, ci numai cu preşedintele Traian Băsescu.

„Vizita din Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la un nivel care a existat în anii trecuţi şi care în 2012, în urma crizei politice din România, a suferit o perioadă de îngheţ. (…) Vreau să avem din nou un parteneriat strategic cu Germania. Este evident că Germania şi Franţa sunt motoarele Europei – şi România are nevoie de ambele ţări, nu poate fi doar într-o parte sau în alta. (…) Vreau să încurajez continuarea investiţiilor germane în România şi să spun că România, având acum stabilitate politică, este din nou un partener esenţial pentru Germania în regiune”, a afirmat Victor Ponta, într-un interviu difuzat vineri de postul de radio Deutsche Welle.

Potrivit programului, vizita şefului guvernului român la Berlin va începe printr-o întâlnire cu copreşedintele Consiliului de conducere al Deutsche Bank, Jurgen Fitschen, după care va participa la conferinţa “Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective”.

Apoi, Victor Ponta va lua parte la conferinţa Fundaţiei Friedrich Ebert, cu tema “Contribuţia României la o Europă Socială şi Democrată”.

Luni seara, premierul român va fi primit de Angela Merkel, cu onoruri militare la sediul Cancelariei federale. După întrevedere, cei doi oficiali vor susţine o declaraţie comună de presă.

Marţi, Ponta se va deplasa la Stuttgart, capitala landului german Baden-Wurttemberg. El va merge la sediul Daimler, unde se va întâlni cu Andreas Renschler, membru al board-ului concernului. De asemenea, premierul va vizita fabrica Daimler şi se va întâlni cu muncitorii români de la fabrica Cugir, aflaţi la cursuri de perfecţionare.

Daimler AG va investi circa 300 de milioane de euro în filiala sa din România, Star Transmission. Constructorul auto german a anunţat în aprilie că intenţionează să construiască o uzină în România unde să producă cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz.

Victor Ponta va avea şi o întrevedere cu preşedintele în exerciţiu al Bundesratului, prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann. Ei vor susţine o conferinţă comună de presă.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe prim-ministrul român în vizita oficială pe care o efectuează în Republica Federală Germania va face parte şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care va participa inclusiv la întrevederea cu cancelarul Angela Merkel.

Cât priveşte intemperiile din Germania, acestea sunt catalogate de Gerda Hasselfeldt, deputata CSU de Bavaria – regiune puternic afectată -, drept o “catastrofă naţională”. Mii de salvatori, militari şi voluntari luptau, duminică, împotriva celor mai grave inundaţii din ultimii peste zece ani, care au determinat evacuarea a mii de persoane, relatează AFP.

Guvernul cancelarului Angela Merkel pregătea o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiţiei costurilor inundaţiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung în ediţia de luni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.