Ponta nu scapa de plagiat: O noua sesizare a fost depusa la Consiliul National de Etica

O noua sesizare de plagiat impotriva prim-ministrului Victor Ponta a fost depusa luni dimineata la Consiliul National de Etica (CNE) din subordinea Ministerului Educatiei, a anuntat Gabriela Catana, purtator de cuvant al ANCS. Sesizarea se refera la cartile care sunt puse la vanzare in librarii: “Raspunderea in dreptul international umanitar”, Editura Universul Juridic, 2010, semnata de D. Coman si V. Ponta, si “Curtea penala internationala”, semnata de Victor Ponta si aparuta la Editura Lumina Lex, in 2004 – care este, de fapt, teza de doctorat a lui Ponta. Culmea penibilului face ca in lucrarea publicata in 2010 sa apara pasaje cu analizarea cazului lui Augusto Pinochet la timpul viitor, fiind preluate din opere scrise inainte de moartea fostului dictator chilean, in decembrie 2006.Aparitia acestor pasaje intr-o opera publicata in 2010 este o dovada incontestabila nu numai ca acele pasaje constituie un plagiat, ci si ca cei doi autori, doamna Coman si domnul Ponta, au copiat in bloc pasaje fara a le citi, doar pentru a umple paginile si pentru a da lungimea corespunzatoare lucrarii”, se arata in reclamatia depusa de o persoana al carei nume este secret, potrivit purtatorului de cuvant al ANCS.  

Iata textul integral al sesizarii, potrivit Hotnews.ro:

“Stimati membri ai CNECSDTI,

Prin prezenta, va supun atentiei urmatoarele doua lucrari, asupra carora planeaza serioase suspiciuni de plagiat:

  • D. Coman, V. Ponta. “Raspunderea in dreptul international umanitar”. Editura Universul Juridic, 2010.
  • Ponta. “Curtea penala internationala”. Editura Lumina Lex, 2004.

Aceste lucrari contin texte extrase verbatim (prin copiere directa), fara atribuire, din cel putin urmatoarele surse:

  • Grigore Geamanu. “Dreptul international penal si infractiunile internationale”. Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, 1977.
  • Dumitru Diaconu. “Curtea penala internationala – istorie si realitate”. Editura All Beck, 1999.
  • Vasile Cretu. “Drept international penal”. Editura Tempus, 1996.

In particular, in cazul lucrarii publicate in 2010, este remarcabila prezenta unor pasaje in care se analizeaza cazul fostului dictator chilean Augusto Pinochet, la timpul prezent si chiar la viitor. Este clar ca pasajele sunt preluate din opere scrise elaborate inainte de moartea lui Pinochet in decembrie 2006. Aparitia acestor pasaje intr-o opera publicata in 2010 este o dovada incontestabila nu numai ca acele pasaje constituie un plagiat, ci si ca cei doi autori, doamna Coman si domnul Ponta, au copiat in bloc pasaje fara a le citi, doar pentru a umple paginile si pentru a da lungimea corespunzatoare lucrarii.

Este important de subliniat, de asemenea, ca legislatia in vigoare si in 2004 si in 2010 (datele de publicare ale lucrarilor) contine prevederi clare privind etica si buna conduita in activitatea de cercetare. Legea nr. 206 din 2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, contine, la art. 4 lit. d) urmatoarea definitie a plagiatului:

d) plagiat – insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie personala;

De asemenea, la art. 2 alin. (3) lit. n), textul legii scoate in afara bunei conduite in activitatea de cercetare si

n) publicarea sau finantarea repetata a acelorasi rezultate ca elemente de noutate stiintifica.

Avand in vedere ca o parte din textele plagiate apar in ambele lucrari, acest caz se incadreaza si la aceasta prevedere care este distincta de prevederea privind plagiatul, de la art. 2 alin. (3) lit. e).

Legislatia in vigoare la data publicarii acestor lucrari interzice si sanctioneaza in mod explicit acest tip de conduita incompatibila cu standardele minime de onestitate academica.

In rezumat, prezenta sesizare contine trei elemente distincte:

1. Plagiatul lucrarii din 2004.

2. Plagiatul lucrarii din 2010.

3. Publicarea repetata a acelorasi rezultate ca elemente de noutate stiintifica, pentru lucrarea din 2010″, se arata in sesizare.

Precizam ca plagiatul se pedepseste penal, lucru confirmat si de fostul vicepresedinte al Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Eugen Vasiliu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.