Ponta vrea sa “continue” autostrada bulgara, de la Ruse la Bucuresti. A3 nu e gata nici dupa 5 ani

Premierul Victor Ponta si-a declarat duminica intentia de a “continua” autostrada pe care o vor construi bulgarii intre Svilengrad si Ruse, astfel incat aceasta sa fie conectata cu Bucuresti. Cum turcii vor si ei sa o duca pana la capitala lor, se va putea circula snur intre Bucuresti si Istanbul. Desigur, Ponta nu a anuntat cand se va intampla minunea, dar pentru transportatorii de marfa ar fi raiul pe pamant. Sa ne amintim doar cosmarul de asta-iarna, cand sute de TIR-uri au fost blocate zile in sir pe DN5 Bucuresti – Giurgiu din cauza imposibilitatii interventiei utilajelor de deszapezire pe un drum facut praf de mai multi ani si pe care autoritatile nu au de gand sa-l repare.

Ponta a fost intrebat cum a raspuns propunerii premierului bulgar de continuare au autostrazii care ajunge la Ruse pana la Bucuresti, care in teritoriul bulgaresc este realizata de o firma a statului Qatar in parteneriat public – privat.

“Am raspuns pozitiv, speram ca anul acesta sa se termine podul de la Calafat si e clar ca de la Craiova la Calafat trebuie sa imbunatatim infrastructura. Bulgarii au demarat un proiect care va dura cativa ani pentru o autostrada care vine pana la Ruse, si evident ca noi trebuie sa facem restul legaturii spre Bucuresti”, a spus Ponta.

Bulgaria, Turcia si Qatar vor infiinta o companie de proiect pentru construirea, in parteneriat public-privat, a unei autostrazi de 300 kilometri de la Ruse pana la Svilengrad, la granita cu Grecia si Turcia.

Autostrada va strabate teritoriul Bulgariei de la nord la sud, conectand granita cu Romania de frontiera cu Grecia si Turcia, iar costurile sunt estimate la aproximativ 750 milioane de euro.

Noi inca asteptam  Autostrada Bucuresti-Ploiesti

Cat despre autostrazile romanesti, ne-am lamurit in cat timp se fac. Nu mai amintim de cazul Bechtel, ci de cel al Autostrazii Bucuresti – Ploiesti (A3), la care se lucreaza din 2007 si nu este gata nici astazi, desi Guvernul Ungureanu anunta finalizarea lucrarilor pe 15 mai.

Un control al noului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu a putut da un raspuns clar asupra termenului exact de finalizare.  Gurile rele spun ca Guvernul Ponta a cerut lungirea lucrarilor pana in toamna, pentru a fi inaugurata inainte de alegeri. Noi nu credem; pur si simplu acesta este ritmul de lucru in Romania.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.