Pricopie renunţă la manualele digitale. Elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa după vechile manuale

La numai o zi după ce premierul Victor Ponta l-a admonestat în şedinţa Guvernului – unele surse spunând chiar că l-a ameninţat cu demiterea -, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că renunţă pentru acest an la manualele digitate. El a eşuat în finalizarea în timp util a licitaţiei, iar CNSC dă rând pe rând câştig de cauză editurilor nemulţumite, care au depus contestaţii. 

Astfel, prin ordin al ministrul Educației, elevii claselor I şi a II-a vor învăţa în anul şcolar 2014-2015 după vechile manuale, pentru clasa I urmând a fi retipărite.

Inspectoratele școlare județene au obligația ca, în regim de urgență, să completeze stocurile de manuale școlare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în școli, mai prevede ordinul.

“Ministrul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţiicontemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate”, se arată în comunicatul MEN.

Celeritatea nu prea s-a văzut însă până acum din partea ministrului Pricopie.

De altfel, cotidianul PUTEREA are alt scenariu pentru scandalul manualelor digitale: totul ar fi fost pus la cale de Pricopie, de premierul Victor Ponta şi de firmele care, an de an, îşi asigură bugetul de pe urma Ministerului Educaţiei, prin retipărirea manualelor.

Numai anul trecut s-au dat 20 de milioane de lei pentru această afacere iar Ministerul Educaţiei are deja pregătit bugetul pentru achiziţionarea retipăririlor, respectiv 4,5 milioane de euro, mai scriu cei de la PUTEREA.

Pentru prima dată în istoria învăţământului românesc, şcoala a început anul acesta fără manuale pentru elevii din clasele I şi a II-a.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.