Prima ninsoare, prima autostradă închisă. Sancţiuni la CNADNR

CNADNR a închis aseară de la ora 20.00 până la ora 24.00 Autostrada A2, pe sectorul București-Fundulea (km 10 – km 36), după ce zăpada căzută a provocat mai multe accidente în lanţ iar 6 persoane rănite au necesitat transportarea la spitalul din Călăraşi. Mulți dintre conducătorii auto prinşi de ninsoare în plin trafic nu aveau maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă iar carosabilul alunecos i-a făcut să derapeze ca pe patinoar. Însă nici CNADNR nu a intervenit la timp cu utilaje, ci după 4 ore de la începerea ninsorii (Cod Galben anunţat la ora 19.00 de meteorologi) – când stratul ajunsese la 10 cm -, motiv pentru care şeful SDN Sud a fost suspendat din funcţie.

Iniţial, măsura închiderii circulaţiei pe autostradă fusese anunţată (la aproape o oră de la aplicare, respectiv ora 20.41) pentru o perioadă de două ore, dar ulterior a fost prelungită, CNADNR deviind traficul pe ruta alternativă DN 3 București- Lehliu.

Între cele două runde de acţiuni, directorul general Narcis Neaga a dispus suspendarea din funcție a lui Lucian Stan, şeful Secției de Drumuri Naționale (SDN) București Sud, şi începerea imediată a cercetării disciplinare a acestuia „pe perioada cercetării împrejurărilor care au condus la întârzierea demarării acțiunilor de intervenție cu utilaje de deszăpezire și răspânditoare de substanțe chimice pentru prevenirea formării poleiului pe Autostrada A2”.

Neaga a cerut și „aplicarea sancțiunilor corespunzătoare după finalizarea cercetării disciplinare”.

Dragnea, la butoane

Într-un alt comunicat de presă, remis de această dată imediat după miezul nopţii, CNADNR precizează că însuşi „vicepremierul Liviu Dragnea a decis – în calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență -, de comun acord cu Poliția Rutieră, redeschiderea începând cu ora 00:00 a circulației rutiere pe Autostrada A2”.

„Menționăm că acest lucru a fost posibil ca urmare a suplimentării numărului de utilaje de intervenție și a mobilizării personalului de intervenție. Astfel, CNADNR acționează în prezent pe Autostrada A2, pe sectorul de drum București- Drajna cu 15 utilaje. Precizăm că măsura a fost luată în vederea evitării producerii accidentelor”.

Ponta: Bănuiesc că o să daţi vina pe mine că ninge

De obicei, responsabilul cu deszăpezirea era vicepremierul Gabriel Oprea, care deţine şi funcţia de ministru de Interne, dar cu Dragnea se doreşte şeful PSD imediat după alegerile prezidenţiale, trebuie să şi dovedească de ce este în stare.

Premierul Victor Ponta s-a arătat deranjat când jurnaliştii l-au întrebat despre  modul cum se circulă în sudul ţării: “Bănuiesc că o să daţi vina pe mine că ninge. (…) Zăpada nu o aduce şi nu o opreşte Guvernul”.

El l-a plagit apoi pe Traian Băsescu, luând în derâdere fenomenul: “Iarna nu-i ca vara!”.

Nimic despre contractele de deszăpezire 

Oricum, faptul că Guvernul “a fost luat din nou pe nepregătite” – cum le place televiziunilor de ştiri să spună (acum depinde şi de cele pro sau contra Executivului, primele referindu-se la şoferi şi celelalte la Ponta) – ne face să anticipăm cum vom circula în această iarnă.

Concret, drumurile vor fi din nou închise traficului rutier, aşa cum s-a întâmplat iarna trecută. La această oră încă nu s-au încheiat contractele de deszăpezire nici de către CNADNR (care nu a dat deloc informaţii până acum), nici de către unii baroni locali – cum este Bunea Stancu, de la Brăila, care a procedat la fel şi în toamna trecută pentru a evita licitaţia şi a încredinţa direct apoi contractele de deszăpezire.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.