Primele 7 veşti proaste de la Guvern: taxe şi impozite mai mari, salarii îngheţate, angajării blocate, tichete de masă suspendate, indemnizaţii sistate pentru revoluţionari, călătorii limitate pentru feroviari, austeritate la Educaţie

La 3 zile de la alegeri, Guvernul a adoptat, miercuri, primele măsuri de austeritate: taxe şi impozite locale mai mari cu 16,05% de la 1 ianuarie; angajări blocate şi în 2013; salarii îngheţate; tichete de masă, tichete-cadou şi de vacanţă suspendate; indemnizaţii sistate în continuare pentru revoluţionari; gratuităţi limitate la transportul feroviar. În plus, alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie a fost amânată până în 2014, cu acceptul ministrului Ecaterina Andronescu, prezentă la şedinţa Executivului.

Sistarea drepturilor-privilegii în sistemul bugetar sunt menţinute, astfel, şi de Guvernul Ponta, după ce Guvernul Boc le-a impus în 2009, stârnind mare scandal şi mişcări de stradă la care a participat şi USL-ul de acum. Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri a fost elaborată de Ministerul Finanţelor, al cărui şef, Florin Georgescu, nu va mai face parte din viitorul Executiv, ci se va întoarce în postul de viceguvernator al Băncii Naţionale.

Cât despre taxe şi impozite, indexarea lor era anunţată încă din primăvară, dar premierul Victor Ponta a ordonat retragerea proiectului de ordonanţă de pe site-ul MFP, cu o lună înainte de începerea campaniei electorale.

Ministerul Finanţelor a retras în 4 octombrie, de formă, proiectul cu majorarea taxelor.

Acum aflăm că primăriile vor putea creşte cu 16,05% cuantumul acestor dări ce urmează să fie indexate cu indicele inflaţiei pe ultimii 3 ani.

Ponta: Guvernul Ungureanu e de vină!

Premierul Victor Ponta dă vina pe Guvernul Ungureanu pentru indexarea acestor dări către stat, deşi proiectul – întocmit conform  Legii finanţelor publice locale – nu a fost aprobat de MRU, ci de Ponta! Nu îl oprea nimeni să îl arunce la coş sau să facă altul.

Ponta susţine că Executivul nu va impune autorităţilor locale să majoreze aceste taxe şi impozite, ci va rămâne la latitudinea lor. Cu alte cuvinte, Ponta se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea primăriilor.

Într-adevăr, decizia va rămâne a autorităţilor locale, dar cum Guvernul nu le va da bani, vor fi silite să recurgă la majorarea taxelor. Iar încasări cu 16% mai mult nu sunt de ici, de colo. MFP estimează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 527,73 milioane lei anual, până în 2016, când va avea loc următoarea indexare cu indicele inflaţiei.

Jupuirea contribuabilului 

Contribuabilul nu are niciun cuvânt de spus. El doar cotizează. Va avea de plătit, ca în fiecare an, următoarele dări:

* impozitul pe clădire

*impozitul pe teren

* impozitul pe mijloacele de transport

* impozitul pe spectacole

* taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor

* taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere

* sancţiunile contravenţionale.

Cât va achita fiecare contribuabil: la plăţile pe care le-a suportat anul trecut va adăuga 16,05%.

Revoluţionarii, fentaţi

Guvernul Ponta a decis, de asemenea, să prelungească sistarea indemnizaţiilor lunare destinate unei anumite categorii de revoluţionari beneficiari ai „Legii recunoştinţei”, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

Indemnizaţia era destinată persoanelor care au obţinut titlul de “Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”, atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleaşi drepturi ar fi trebuit să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor.

Ordonanţa elaborată de Ministerul Finanţelor relevă că prevederea care stabilea că aceste indemnizaţii nu sunt acordate în 2012 va fi aplicată şi anul viitor.

Privilegii limitate pentru bugetari

De asemenea, Guvernul a limitat şi pentru anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuităţile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, conform OG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române.

Totodată, sariile bugetarilor se vor menţine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, pe întreg parcursului anului 2013. “În eventualitatea în care nivelul salariilor nu s-ar păstra la un nivel similar celui din decembrie 2012 şi pentru anul 2013, cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu circa 44,3 miliarde lei, reprezentând 6,8% din PIB. Aceste cheltuieli suplimentare sunt nesustenabile din punct de vedere financiar”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

Angajări doar pentru clientelă

Totodată, Executivul a îngheţat în continuare angajările în sistemul public. Astfel, prevederea care stabileşte şi în prezent că se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, cu excepţia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabilă şi anul viitor.

Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Mai pe româneşte, pentru clientela de partid.

Pentru posturile din sistemul de învăţământ de stat, urmărirea încadrării în procentul de maxim 15% se realizează la nivelul întregului sistem.

Potrivit ordonanţei aprobate miercuri, Guvernul va putea aproba punctual, prin hotărâre, ocuparea posturilor vacante din anumite domenii de activitate sau pentru anumite categorii de personal, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. ATATA TIMP CAT ACESTE IMPOZITE SUNT PLATITE DE PROPRIETARII DE TERENURI IS PADURI ESTE FOARTE BINE CA SE MAJOREAZA. ACEASTA MAJORARE II VA MOTIVA PE PROPRIETARII DE TERENURI DIN ROMANIA SA ISI LUCREZE TERENURILE SI NU SA LE LASE NELUCRATE. PENTRU TOTI CEILALTI CETATENI ASTA V-A INSEMNA MAI MULTA MANCARE PRODUSA IN ROMANIA SI UN PRET MAI MIC LA ALIMENTE SI POATE CHIAR CONSTITUIREA UNOR FERME CU 100-200 DE HECTARE MINIM CEEA CE AR PUTEA FI CEL MAI MARE CASTIG.

  2. Bai Ponta ,Ma bulangiule ! … De ce te-am votat eu pe tine, sa-mi distrugi speranta de viata acum in miezul iernii ? …Stii sa maresti taxele cu 16 %, ai stiut sa faci 600 de parlamentari !?.. Bai figura de stil machiavelic ,care mi-ai pus-o imediat ,precum Isus Christos care-a -nviat ,dupa trei zile ! Bai fraere ! Am facut greva foamei impotriva Taranistilor , apoi impotriva P.D.L.istilor .Am tremurat de frig in piata ,pentru tine , in iarna 2011- 2012 ; ti-am facut campanie electorala ,ca tu sa vii cu asemenea prostii sa ma ranesti mai tare ? Bai fraere ,…te taxez ! iti voi demonstra ca nu eu cetateanul de rand ,sunt fraerit ,si mintit !… Tu ai lovit primul in cetateanul care te-a ales ,tu esti vinovatul principal ! Am fost U.S.L.ist convins ,acum tu Ponta ,ma faci sa-mi para rau ! Lumea trebuie sa iasa in strada si sa-ti ceara socoteala pentru MINCIUNI SFRUNTATE !

  3. Ce raspuns?! Poate acum tuturor le va deveni clar ca in lumea politica actuala nu exista partide ci numai doua tabere interschimbabile pentru ametirea fraierilor. Undeva sus este nenea cu banii care da de fiecare data mai mult taberei care trebuie sa cistige la un moment dat. Dupa ce isi rezolva problemele o perioada iar tabara respectiva se erodeaza in ochii oamenilor nenea cu banii incepe sa finanteze cealalta tabara care sfirseste prin a fi aleasa prin alegerui libere si ,bineinteles ,”democratice”. Dupa ce aceasta insfaca ciolanul nenea cu lovelele isi continua indeplinirea programului si tot ceea ce s-a promis la adredsa invinsilor( tzepe ,linsaje ,puscarii, etc ), este dat uitarii. S-avem pardon! Singura democratie pe care as agreea-o ar fi aia in care as sta linistit la mine acasa, cu arma mea ,iar cel care ar indrazni sa-mi treaca pragul fara voia mea ar incasa mintenas un glont in scafirlie, fara ca pentru asta sa ma trezesc cu gaborii peste mine! Poate in felul asta nenea cu banii s-ar gindi de mai multe ori inainte de as mai face jocul!Pina atunci toata tevatura asta cu Basescu ,Ponta & Compania este apa de ploua!. Nu va suparati pe mine dar lumea este plina de idioti utili care fac jocul unei tabere oarecare ,adica al tipului cu banii! Va pupa tata si va invita la vot data viitoare ! Daca mai traiti pina atunci!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.