Procurorul Ponta nu vede niciun furt intelectual in teza sa de doctorat

1

Intr-o conferinta organizata marti dimineata la prima ora, premierul Victor Ponta a vrut sa intoarca acuzatiile de plagiat, aparute in revista Natura, impotriva celui pe care si l-a ales ca adversar din clipa in care a fost numit prim-ministru: presedintele Traian Basescu. Ponta a spus ca  seful statului este la originea acestor “atacuri politice penibile”, “comandate” de la Cotroceni consilierului prezidential Daniel Funeriu. Despre furtul intelectual comis in teza sa de doctorat si demonstrat pagina cu pagina pe tvrinfo.ro, niciun cuvant, lucru grav pentru un procuror de profesie. A vrut sa minimalizeze totul, aratand ca “la Drept e dificil sa inventezi lucrurile, spre deosebire de matematica etc.” si ca vina pe care si-o asuma este ca a enumerat la bibliografie autorii din care s-a inspirat, si nu in subsolul fiecarei pagini (lucru ce ar fi scos in evidenta “citarea” lor prea frecventa). In fine, Ponta este dispus sa renunte la calitatea de “doctor”, daca “e ceva in neregula”. Aceasta ar fi noutatea fata de declaratia de luni seara, plus anuntul ca Ecaterina Andronescu va fi ministru.

Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a premierului privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

El a adus la conferinta lucrarea sa de doctorat, pe care le-a prezentat-o jurnalistilor si despre care a spus ca, avand-o intr-un singur exemplar, i-o va trimite cadou presedintelui Traian Basescu.

Evitand sa vorbeasca despre fondul problemei – evidentul plagiat – Ponta a apelat la cea mai veche metoda de aparare: atacul. Numai ca de data aceasta nu prea i-a iesit, el repetand ce mai spusese cu o seara inainte, numai ca mult mai agresiv: ca presedintele Basescu apeleaza la “masuri securiste”, ca sefulstatului “e inconstient”, ca se asteapta sa ii mai apara “un dosarel”,  dar va merge in continuare la Bruxelles si “nu cedeaza la astfel de atacuri”.

Iata celemai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Lucrurile stau in felul urmator: Asta este cartea, teza mea de doctorat. La bibliografie sunt trecuti inclusiv autorii pe care am fost acuzat ca i-am plagiat: dl Diaconu, dl Vasile Cretu – profesori de drept, pentru ca la drept e dificil sa inventezi lucrurile, spre deosebire de matematica, fizica, chimie, poti sa scrii despre institutii care exista deja.
  • Cel pe care sunt acuzat ca l-am plagiat, ambasadorul Diaconu, a scris o prefata extrem de elogioasa. Imi cer iertare profesorilor din comisie, dar nu aveam cum sa stiu acum 10 ani cu ce sa va ocupa presedintele Basescu.
  • Lucrarea dl. Diaconu are 30 de pagini, este o lucrare foarte buna, in care se face o scurta descriere. Eu in 410 pagini am plagiat 30 de pagini, e o performanta. (potrivit documentelor publicate pe tvrinfo.ro, sunt aproape 300 de pagini in care apar pasaje copiate cuvant cu cuvant, de la pagina 17 pana la pagina 303).
  • Am cartea, am cartile, ma prezint la Comisia de specialitate (Comisia de Etica, a carei componenta a schimbat-o ministrul interimar Liviu Marian Pop, in urma cu o saptamana, dupa 6 luni de la infiintare) si sunt gata sa dau explicatiile necesare.
  • Inteleg ca singurul repros care mi se aduce este ca nu am pus autorul in subsolul paginii si l-am pus la sfarsit ca bibliografie.
  • Cred ca si ultimul copil isi da seama cine ma facea “dottore, dottore” si cine a adus sursa anonima.
  • Whistle-blower-ul, sursa anonima este dl consilier Daniel Funeriu, care s-a dus personal la Munchen si a discutat cu revista Natura si i-a spus cum am plagiat eu lucrarea de doctorat. E ca “B.D. la munte si la mare”. Ar fi anormal daca nu ar fi vorba de Traian Basescu.
  • A fost nevoie de acest aranjament si apreciez ca nimeni din presa romana nu a acceptat sa se bage direct in aceasta mizerie.
  • Fiecare persoana este fie amenintata, fie santajata. Sunt eu cel mai tanar prim-ministru, dar iata ca tot a facut el un dosar.
  • Dl Funeriu a executat un ordin. Saracul! El are o sarcina. Nu poti sa te superi pe cel care executa ordine. Eu nu malupt cu cei care executa, ma lupt cu cel care da ordinul.
  • Este o batalie, uneori mai publica, uneori mai ascunsa. Astea sunt metode securiste, cu dosare in strainatate.
  • Relatia mea institutionala continua, relatia personala nu s-a stricat, nu mai avea ce sa se strice. Face parte din ceea ce mi-am asumat cand am intrat in aceasta batalie, ma astept sa mai apara un dosarel. Nu este placut, nu sunt foarte linistit, dar sunt hotarat.
  • Nu vedeti cu ce mă ocup eu si cu ce se ocupa presedintele? Sigur ca increderea intre noi este zero.

“Sper sa ma cheme Comisia de Etica, pentru ca pe dl. Mang nu l-a mai chemat”

  • Nu stiu care e sanctiunea, dar sunt gata sa mi-o asum. Sper sa ma cheme Comisia, pentru ca pe dl. Mang nu l-a mai chemat.
  • Demisia din ce sa mi-o dau? Din functia de doctor?
  • Eu nu stiu de ce presedintele Basescu nu s-a obsinuit cu mine, ca eu nu cedez la astfel de atacuri.
  • Pe cine pot sa dau in judecata? Dl Funeriu are o sarcina, nu poti sa te superi pe cel care executa ordinul dl. presedinte.
  • Dl Basescu totdeauna scoate un biletel roz, un dosar. Eu mi-am sustinut teza in 2003. Atunci era primar. Va dati seama ca are un serviciu care se ocupa de asta. E platit din bani publici, ceea ce sigur ca ma enerveaza.
  • Domnul presedinte Basescu trebuie sa stie ca merg la Bruxelles.

“Dl presedinte, mai incercati!”

  • Am un singur exemplar pe care il trimit dl Basescu cu dedicatie si o sa ii scriu: ‘Dl presedinte, mai incercati”. Ce sa fac acum, sa ma apuc sa ma razbun pe dl Basescu? Atata stie, atata face. Stiti cum e – domnului presedinte, daca ii dai o carte s-ar putea sa se simta jignit.
  • Romania are de pierdut daca nu este reprezentata la Consiliul european de cei care pun in practica masuri economice si sociale. Stiu si locul unde trebuie sa stau – intre prim-ministrul Finlandei si prim-minsiturl Austriei – deci nu este loc de presedinte acolo.
  • Merg la ambele, sigur ca merg si la PES Liders (…) dar dupa aceea merg la Consiliul European, pentru ca este o propunere a presedintelui Hollande serioasa si importanta inclusiv pentru Romania, si acolo trebuie să ne exprimam punctul de vedere.

“Dovezile de plagiat sunt coplesitoare” a declarat pentru www.nature.com Marius Andruh, presedintele Comisiei nationale de recunoastere a diplomelor universitare. El a mai spus ca poate ar fi nevoie de o dezbatere natională mai ampla despre plagiat, pentru a preveni astfel de situatii pe viitor.

Nastase, indrumator

Daca fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg, au fost nevoiti sa demisioneze dupa acuzele de plagiat, nu acelasi lucru se intampla in Romania, unde furtul intelectual a devenit sport national, cu girul celor care s-au perindat ani de-a randul la sefia Ministerului Educatiei.

Numai ca in cei 2 ani si cateva luni cat a condus ministerul, Daniel Funeriu a avut timp sa verifice tot si sa constate ca “fabricile de diplome” au fost, la nivel de doctorat, patronate de Ministerul Educatiei.

Un lucru ar mai fi de spus: “indrumatorul” lui Ponta la teza de doctorat a fost Adrian Nastase.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.