Propus de Ponta pentru Curtea Europeană de Conturi, Leonard Orban a fost RESPINS de Parlamentul European

Propus în iunie de premierul Victor Ponta să devină membru al Curţii Europene de Conturi din Luxemburg, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, nu a primit numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea acestui post, candidatura lui fiind respinsă. Votul a avut loc marţi seară la Strasbourg, fiind secret. Este prima palmă primită de Victor Ponta din partea UE, după criza politică provocată în vară.

Au fost înregistrate 294 de voturi “împotrivă” şi 269 de voturi “pentru”. De asemenea, au fost exprimate şi 80 de abţineri din totalul de 643 de voturi înregistrate.

Chiar dacă decizia finală aparţine Consiliului European, Leonard Orban a anunţat că renunţă la candidatură. Nu ar fi avut însă şanse prea mari nici acolo, după ce primise aviz negativ şi din partea Comisiei de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie.

“Nu pot să nu notez faptul că disensiunile politice interne au fost exportate la nivel european. Astăzi a fost candidatura mea, mâine vor fi alte probleme, însă e clar că nu câştigă nimeni din asta”, a declarat Orban.

El a precizat că i-a comunicat deja premierului Victor Ponta decizia de retragere, prim-ministrul urmând să facă altă nominalizare din partea României. Astfel, nominalizarea lui Orban la nivel european nu va mai fi spusă Consiliului European.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.